Obiady

Karmelizowane leniwe

1 Min. czytania
Też tak czasem macie, że nie macie ochoty na nic konkretnego na obiad? Jak mnie dopada ten stan, to wiadomo, czas na leniwe! Żeby nie było jednak tak nudno, tym razem moje leniwe po ugotowaniu odsmażyłam na patelni pełnej masła i cukru. Takie karmelizowane pierożki leniwe są po prostu bajeczne w smaku. I wyjątkowo proste do przygotowania, bez problemu można je przygotować z najbardziej zabiegany dzień. Albo w aktywny weekend, kiedy planów ma się po czubki palców, a czasu na stanie w kuchni, nie aż tak wiele. Albo może po prostu chce się odpocząć od długiego gotowania? Nieważne, ważne by w krótkim czasie zjeść pyszny obiad. Albo i kolację. I chyba nawet śniadanie? Co kto lubi.


Składniki:
600 gramów twarogu śmietankowego,mielonego
2 jajka
4 czubate łyżki kaszy manny
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki cukru kokosowego
Czubata łyżka klarowanego masła
Pół łyżeczki cynamonu
Szczypta soli

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z wanilią, dodaję partiami twaróg, dokładnie łączę składniki. Dodaję kaszę mannę. Ubijam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie łączę z masą serową.
Łyżką formuję podłużne kluseczki, wkładam je na wrzątek i gotuję około 2 minut, odcedzam.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cukier, chwilę smażę. Wrzucam kluseczki, posypuję cynamonem, podsmażam około 2 minut. Podaję na gorąco.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

63 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.