Ciasta

Tort z kokosową śmietaną i granatem.

3 Min. czytania
No cóż, fanką tortów nie jestem i chyba nią nie zostanę. Jak widzę te ciężkie maślane kremy to mam dreszcze. Albo torty z masą bitej śmietany i bez konkretnego smaku. Wolę inne wypieki, torty robię bardzo, bardzo rzadko. Ale czasem robię, bo muszę. Albo nie tyle muszę co chcę. I tak było ostatnio, organizowałam baby shower dla przyjaciółki i cóż, potrzebny był tort. Mogłam go co prawda zamówić w cukierni, ale nie mam do kremowych ciast z cukierni zaufania. Nigdy nie wiem z czego został zrobiony, kiedy został zrobiony i ile już stoi za ladą. Dlatego postanowiłam zrobić tort samodzielnie. Wiadomo, że tort na baby shower musi być trochę inny niż na imieniny u babci, bardziej pomysłowy, w końcu jest gwoździem programu. W moim zamyśle biszkopt miał być niebieski, a krem biały. Na wierzchu planowałam postawić błękitną hortensję. Niestety w moim mieście, całym mieście, zabrakło niebieskiego barwnika. Zostały tylko żółte, chyba nadmiar po Wielkanocy? W każdym razie w dniu pieczenia musiałam całkowicie zmienić koncepcję. Mój biszkopt zrobił się biały. a tort udekorowała armia Smerfów, która swoim błękitem nie dała wątpliwości – będzie chłopak. Jako, że nie jestem fanką tradycyjnej śmietany, mój tort ozdobił krem z ubitej śmietanki kokosowej, o bardzo delikatnym i neutralnym smaku. Zakochałam się w nim.
Idealnie wręcz pasował do pestek granatu, które znalazły się na 1 piętrze tortu. Granat dodał całości charakteru. Owszem, nie będę mistrzynią tortów, nie mam za grosz talentów plastycznych, ale za to smakowo tort zrobił furorę. Polecam go więc z całego serca. Niekoniecznie z błękitną dekoracją 😉 Sprawdzi się na pożegnanie karnawału. W sam raz po Tłustym Czwartku, jako odmiana od pączków.

Składniki:

Biszkopt
6 jajek
150 gramów cukru pudru
350 gramów mąki
100 gramów roztopionego masła
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek gorącej wody
Ekstrakt waniliowy

Krem:
2 puszki mleka kokosowego ( w sumie 800 gramów ), chłodzone przez minimum dwa dni
4  łyżki cukru pudru
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
Ekstrakt waniliowy
1 mały granat

Dodatkowo :
Sok z połowy cytryny do nasączenia biszkoptu

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.
Jajka ucieram razem z cukrem i wanilią na puszysty krem, kiedy masa jest jasna i jednolita, dodaję letnie masło, dokładnie łączę składniki. Następnie – ciągle mieszając, dodaję gorącą wodę. Dokładnie mieszam, by nie zrobiła się jajecznica.
Mąkę przesiewam, łączę z proszkiem do pieczenia  i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie łączę składniki ciasta. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Biszkopt piekę około 35- 40 minut w 185 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika zrzucam blaszkę z 30 cm na podłogę, dzięki temu nie opadnie.

Gdy ciasto się studzi szykuję krem. Puszki z mlekiem otwieram (najprościej to zrobić do góry nogami, oddzielam śmietankę, od płynnej części), śmietankę przekładam do wysokiego naczynia. Dodaję cukier i wanilię, ubijam na krem. Na koniec dodaję usztywniacz do śmietany. Masa powinna być puszysta i gęsta, ale nie będzie tak sztywna jak tradycyjna śmietana.

Biszkopt kroję na dwie części. Dolną ponczuję wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Smaruję połową porcji kremu, posypuję pestkami granatu. Przykrywam drugą częścią biszkoptu, wykładam na wierzch resztę kremu. Boki również delikatnie smaruję kremem. Dekoruję według uznania i okazji. Mogą to być dowolne owoce, wiórki kokosa, cze gorzka czekolada. U mnie Smerfowe pianki. Tort musi się porządnie schłodzić, najlepiej zostawić na parę godzin przed podaniem w lodówce.

Moje rady:
Mleko w puszce musi być bardzo dobrze schłodzone. Warto też przed przygotowaniem kremu wstawić puszki na kwadrans do zamrażarki.
Możecie użyć dowolnych owoców, ale polecam te o wyraźnym smaku, które przełamią smak kokosa, raczej nie polecam mango, bananów i brzoskwiń.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.