Też tak czasem macie, że nie macie ochoty na nic konkretnego na obiad? Jak mnie dopada ten stan, to wiadomo, czas na leniwe! Żeby nie było jednak tak nudno, tym razem moje leniwe po ugotowaniu odsmażyłam na patelni pełnej masła i cukru. Takie karmelizowane pierożki leniwe są po prostu bajeczne w smaku. I wyjątkowo proste do przygotowania, bez problemu można je przygotować z najbardziej zabiegany dzień. Albo w aktywny weekend, kiedy planów ma się po czubki palców, a czasu na stanie w kuchni, nie aż tak wiele. Albo może po prostu chce się odpocząć od długiego gotowania? Nieważne, ważne by w krótkim czasie zjeść pyszny obiad. Albo i kolację. I chyba nawet śniadanie? Co kto lubi.
Składniki:
600 gramów twarogu śmietankowego,mielonego
2 jajka
4 czubate łyżki kaszy manny
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki cukru kokosowego
Czubata łyżka klarowanego masła
Pół łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z wanilią, dodaję partiami twaróg, dokładnie łączę składniki. Dodaję kaszę mannę. Ubijam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie łączę z masą serową.
Łyżką formuję podłużne kluseczki, wkładam je na wrzątek i gotuję około 2 minut, odcedzam.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cukier, chwilę smażę. Wrzucam kluseczki, posypuję cynamonem, podsmażam około 2 minut. Podaję na gorąco.
🙂
Pysznie i pomysłowo 🙂
🙂
Ooh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..
https://clicknorder.pk online shopping in pakistan
nie jestem klusokowa;D
Leniwe jadłam raz w życiu xD
w takiej wersji nie próbowałam, a my leniwe uwielbiamy i często robimy
🙂
🙂
🙂
Leniwe uwielbiam… ale karmelizowane – chyba bym się zasłodziła do końca życia 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dawno takicg nie jadłam ☺
Leniwe to jedno z moich ulubionych dań 🙂