Obiady

Improwizowane klopsiki w paprykowo-pomidorowym sosie

1 Min. czytania
Ostatnio okazało się, że jeden ze współpracowników mojego taty od dawna choruje na cukrzycę. Postanowił więc podzielić się kartonem książek o zdrowym gotowaniu dla diabetyka. Tatko książki dał mi i kazał szukać inspiracji. Znalazłam wspaniałe danie, zrobiłam zakupy i nie mogłam się doczekać kiedy go spróbuję. Narobiłam rodzinie apetytu, i zabrałam się do pracy. I taka byłam zaoferowana tym by obiad wyszedł cudowny,że zrobiłam wielki błąd. Do papryki dodałam puszkę pomidorów. Bo szybciej,bo mnie kłopotliwie,bo mniej pracy i co? Zamiast nadzienia do pieczeniu zrobił mi się sos. Mój brat poradził mi- odparuj. No faktycznie, łatwo powiedzieć, odparuj, a trudniej to wykonać. Dumałam tak nad tym nadzienio-sosem, aż się poddałam. Albo nie, po prostu wymyśliłam inną potrawę z tych samych składników. Nieco się bałam reakcji rodziny, czy to w ogóle będzie smaczne? Ale bez obaw, danie przyjęto z dużym entuzjazmem. Na pewno je powtórzę,bo jest proste, pyszne i sycące. A do tego takie moje. Jeżeli nie wiecie co zrobić z mielonym mięsem serdecznie polecam improwizowane klopsiki w pysznym sosie.

Składniki:
Sos:
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 kolorowe papryki
Puszka krojonych pomidorów
Sól
Pieprz
Kminek rzymski
Zioła prowansalskie
Pół szklanki bulionu warzywnego ( domowego)
Łyżka oleju

Klopsiki:
650 gramów mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
Jajko
Sól
Świeżo mielony pieprz
Słodka papryka-łyżeczka
Majeranek-łyżeczka
Łyżka oleju

Do podania ryż

Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam na oleju na złoto. Papryki dokładnie myję, i kroję w kostkę-niezbyt drobną, dodaję do rondla. Gdy warzywa zmiękną dodaję puszkę pomidorów oraz przyprawy. Duszę całość około 15 minut, po tym czasie dodaję bulion, i gotuję razem około 10 minut,

Zabieram się za klopsiki. Do mięsa dodaję bułkę tartą i jajko. Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem,papryka i majerankiem. Z masy formuję małe klopsik. Na rozgrzanym oleju podsmażam klopsiki około 2 minut z jednej strony.
Podsmażone klopsiki dodaję do sosu i na małym ogniu gotuję całość przez 30 minut.
Podaję z ryżem.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.