Bez kategorii

Moc w żurawinę czyli napój na wzmocnienie

2 Min. czytania
Byłam niedawno na kontroli moich oskrzeli, na szczęście mają się lepiej. Ale lekarka sama zauważyła,że jakoś tak niezbyt wyraźnie wyglądam i w ogóle widać,że ostra infekcja mnie wymęczyła. Dostałam nakaz wzmocnienia całego organizmu. No tak,. ale jak to zrobić pani doktor-nie zdążyłam wypowiedzieć pytania,gdy dostałam odpowiedź- polecam żurawinową kurację. Żurawinową? Nie słyszałam. Lekarka, pochodząca z Rosji, w szczegółach zaczęła opowiadać o metodzie, którą stosowała jej babcia, mama, a ona sama poleca go pacjentom i nie waha się poddawać żurawinowej kuracji swoje dzieci. Po drodze do domu od razu wstąpiłam do sklepiku ze zdrową żywnością po zapas żurawiny, miałam też na szczęście zamrożone owoce, które zamierzałam wykorzystać do wielkanocnego pasztetu, ale zdrowie cenniejsze i żurawiny powędrowały do garnka.
Ileż to dobra mieszka w tych małych owocach i pięknym kolorze? Żurawina działa przecwirusowo, oczyszcza organizm co jest szczególnie ważne po antybiotykowej kuracji. Dostarcza masy witamin i minerałów. Do mojego napoju dodałam miód, który wzmacnia organizm i szybko dodaje energii. Dodałam też nieco imbiru, korzenia pełnego zdrowia, który dodatkowo wspaniale podkręca smak, sprawiając, że zdrowotny napój pity z rana jest niczym dzbanek kawy.
Kurację stosuje się przez dwa tygodnie, codziennie należy wypijać 300 ml napoju. Stosujemy ją po chorobach w celu wzmocnienia organizmu. Sięgamy po nią kiedy wokół szaleją wirusy i bakterie, a pogoda kaprysi. Słowem zawsze wtedy kiedy potrzebujemy wsparcia.
Po tygodniu stosowania tej kuracji widzę efekty, mam więcej energii i zaczynają mi wracać siły.

Składniki:
1/3 szklanki żurawiny suszonej bądź mrożonej
5 cm imbiru
Łyżka miodu rzepakowego

Jeżeli używamy żurawiny suszonej warto kupić ekologiczne owoce, niesłodzone. Suszone owoce należy przelać wrzątkiem, a na następnie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą -1,5 szklanki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to od razu przekładamy je do garnka i zalewamy wodą.
Imbir ścieram na tarce,dodaję do owoców i gotuję całość przez 20 minut. Studzę napój, dodaję miód,dobrze mieszam i przecedzam. Piję od razu.

1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.