Obiady

Indyk w kremowym sosie z fasolką

1 Min. czytania

 Kiedy piszę te słowa jestem już na Mazurach. Całkiem spontaniczny wypad. Tydzień pełen luzu i radości. Ja, natura, spacery, i dużo dobrego jedzenia. Unikam ludzi, cieszę oczy jeziorami i zielenią. Przy całej mojej sumienności i obowiązkowości, takie leniwe chwile bez planu są idealne! W piątek kupiłam bilet na pociąg i dojechałam do mamy, która od tygodnia relaksuje się wśród jezior i słońca. Ja zamierzam czytać, spacerować, szwędać bez celu i zjeść dużo dobrego jedzenia. A na razie zostawiam Was z przepisem na letni obiad. Szybki i taki prosty! i oczywiście pyszny!

Składniki:

40 dg filetu z indyka

3 garście fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku

3 łyżki śmietany 18%

Pól małej cebuli

100 ml bulionu drobionego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oleju

Sól 

Pieprz

Do podania:

Makaron 

W dużym garnku, w mocno osolonej wodzie gotuję fasolkę przez 5 minut, dodaję makaron spaghetti. Odcedzam, fasolkę oddzielam od makaronu. 

Mięso.,cebulkę i czosnek kroję w kostkę, delikatnie doprawiam solą i pieprzem.  Rozgrzewam olej, podsmażam mięso przez 5 minut. Doprawiam ziołami, zalewam bulionem, duszę 5 minut. Następnie delikatnie dodaję śmietanę i fasolkę, duszę kolejne 5 minut, często mieszając.

Gotowe danie podaję z makaronem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.