Obiady

Giżycko kulinarnie

1 Min. czytania

 Ostatnio byłam na Mazurach. To był bardzo udany tydzień i do tego bardzo smaczny. Chciałam Was zabrać na mały kulinarny spacer po tym urokliwym mieście jakim jest Giżycko i pokazać co można tam zjeść.

Zacznę od kawiarnia. Każdy dzień oznaczał wizytę w knajpie o nazwie Fotelove. Można tam zjeść śniadanie, wypić kawę czy drinka, wpaść na deser, gofry na różne sposoby – słodkie czy słone. Ja zakochałam się w gofrach i wyśmienitym cappuccino na mleku migdałowym. Genialny wystrój, zabawny, pozytywny, radosny, przyjemna obsługa, można nie wychodzić! Ale i na powietrzu bardzo tam miło, bardzo blisko do jeziora, w sam raz by wstąpić w drodze nad jezioro, albo z jeziora. Kolejność dowolna, ale wpaść należy! Duży plus za sumienną dezynfekcję i noszenie maseczek.

Pan Kartacz. Jakie to pyszne miejsce! Ale nie dla każdego. Kartacze je się albo na powietrzu-zaledwie dwa dwuosobowe stoliki, albo zabiera na wynos. Można zamówić kartacze, babkę ziemniaczaną, albo zupę. Menu ograniczone, ale to i dobrze. Robią to co najlepsze, czyli prawdziwe kartacze. Nie z mielonego mięsa wcześniej smażonego, albo Broń Boże, z mięsa z rosołu. Takie prawdziwe, jak u cioci Teci. Naprawdę pyszne, solidne porcje, babka ziemniaczana prawie jak domowa. Polecam zadzwonić wcześniej i zamówić swoją porcję!

Omega. Bar, miejsce kultowe. Trochę jak typowy bar mleczny. Jedzenie dostaje się na tackach, a najpierw stoi się w długiej kolejce. Przerób jest ogromny, więc wszystko jest zawsze świeże. Menu jest dość tradycyjne, ale i różnorodne. Kotlety, pierogi, gołąbki i naleśniki. Codziennie inne zupy, ryby i dania wege. Mi najbardziej posmakowały pierogi, wersja z mięsem, ruskie czy ze szpinakiem, oraz naprawdę rewelacyjne naleśniki. Do tego domowe kompoty i bardzo smaczna zupa koperkowa. Ceny umiarkowane, gdyby odjąć kolejki byłoby naprawdę super!

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.