Obiady

Karkówka w sosie paprykowym

1 Min. czytania
Dziś będzie solidny, domowy obiad. Kotlety z karkówki, ale nieco inaczej. Bo kotlety będą duszone, w pysznym, mocno paprykowym sosie. Bardzo kremowym, bardzo aromatycznym, bardzo domowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i rozpada się w ustach. Dawno nie jadłam tak miękkiej karkówki! Do tego z tak smacznym sosem, paprykowy, ale delikatny, bardzo kremowy. Taka obiadowa odmiana, zwykłe kotlety zamieniłam na kotlety z ciekawym sosem. Minimum pracy i maksimum smaku. Łatwo się je zrobi nawet po męczącym dniu w pracy, albo po zmęczeniu spowodowanym chorobą. W ten weekend odpoczywam po trudach całego tygodnia. Oby zdrowie wróciło i katar przestał mnie dręczyć. A Was zostawiam z przepisem na szybką i prostą karkówkę.

Składniki:

4 plastry karkówki bez kości
2 papryki
1  cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
100 ml bulionu
2 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy


Do podania:
puree, pomidory

Mięso oprószam solą i pieprzem, oraz mąką. Rozgrzewam olej i smażę kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zdejmuję kotlety z patelni.
Kroję cebulę oraz papryki w paski, drobno siekam czosnek. Podsmażam na złoto cebulę z czosnkiem, wrzucam paprykę i duszę 5 minut. Do warzyw wlewam bulion, redukuję sos, powinien zgęstnieć, doprawiam solą i solidną porcją pieprzu. Na patelnię wkładam z powrotem kotlety, danie duszę przez 25 minut.
Kotlety podaję z puree ziemniaczanym, pomidorami i porcją sosu.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.