Ciasta

Migdałowy kruszonkowiec z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Brzoskwinie bardzo, ale to bardzo lubię. I bardzo lubię wszystkie wypieki z tymi owocami, a im prostsze są to ciasta, tym lepiej. Wiadomo, czas nie jest z gumy! Taki kruszonkowiec to świetna opcja, jeżeli ma się ochotę na kruche ciasto, ale nie ma się ochoty na wałkowanie i zagniatanie. Robimy po prostu kruszonkę, dociskamy dół i gotowe. Mamy ciasto. Wyjątkowo owocowe i maksymalnie brzoskwiniowe. Z idealnie pasującymi płatkami migdałów. Ot, taka mocno rozbudowana wersja crumble. Zrobi wrażenie, poprawi humor i bardzo przyjemnie osłodzi popołudnie, albo wieczór z książką. Po chorobie potrzebowałam słodkości, domowej, pysznego wypieku. Więc musiałam zrobić to ciasto. I Wam też je polecam, jest naprawdę wspaniałe.


Składniki:

4 duże brzoskwinie
150 gramów masła
200 gramów mąki krupczatki
Pół szklanki płatków migdałowych
1 duże jajko
80 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego

Brzoskwinie myję, obieram ze skórki. Owoce kroję w średniej wielkości kostkę, posypuję budyniem i polewam sokiem z cytryny, mieszam i odstawiam na bok.
Rozcieram masło z cukrem, dodaję mąkę, 3/4 płatków migdałowych i ekstrakt waniliowy. Kiedy masa przypomina kruszonkę, wbijam jajko, ciasto ucieram łyżką, ale niezbyt dokładnie, powinno być grudkowate.
Formę do pieczenia wykładam papierem, na nim kładę 3/4 porcji ciasta, ugniatam je palcami na jednolity spód, wykładam brzoskwinie. Wierzch posypuję resztą ciasta, tak jak kruszonką, posypuję resztą migdałów. Ciasto piekę 45 minut w 185 stopniach.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.