Brzoskwinie myję, obieram ze skórki. Owoce kroję w średniej wielkości kostkę, posypuję budyniem i polewam sokiem z cytryny, mieszam i odstawiam na bok.
Rozcieram masło z cukrem, dodaję mąkę, 3/4 płatków migdałowych i ekstrakt waniliowy. Kiedy masa przypomina kruszonkę, wbijam jajko, ciasto ucieram łyżką, ale niezbyt dokładnie, powinno być grudkowate.
Formę do pieczenia wykładam papierem, na nim kładę 3/4 porcji ciasta, ugniatam je palcami na jednolity spód, wykładam brzoskwinie. Wierzch posypuję resztą ciasta, tak jak kruszonką, posypuję resztą migdałów. Ciasto piekę 45 minut w 185 stopniach.
Brzoskwinie bardzo, ale to bardzo lubię. I bardzo lubię wszystkie wypieki z tymi owocami, a im prostsze są to ciasta, tym lepiej. Wiadomo, czas nie jest z gumy! Taki kruszonkowiec to świetna opcja, jeżeli ma się ochotę na kruche ciasto, ale nie ma się ochoty na wałkowanie i zagniatanie. Robimy po prostu kruszonkę, dociskamy dół i gotowe. Mamy ciasto. Wyjątkowo owocowe i maksymalnie brzoskwiniowe. Z idealnie pasującymi płatkami migdałów. Ot, taka mocno rozbudowana wersja crumble. Zrobi wrażenie, poprawi humor i bardzo przyjemnie osłodzi popołudnie, albo wieczór z książką. Po chorobie potrzebowałam słodkości, domowej, pysznego wypieku. Więc musiałam zrobić to ciasto. I Wam też je polecam, jest naprawdę wspaniałe.
4 duże brzoskwinie
150 gramów masła
200 gramów mąki krupczatki
Pół szklanki płatków migdałowych
1 duże jajko
80 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego
Oj, jadłabym, jadła.
🙂
Zapachniało 🙂
Pychotka, zjadłabym z wielką chęcią 🙂 podobnie robiłam kiedyś szarlotkę z kruszonki )
🙂
🙂
Pyszne ciasto, uwielbiam takie kruche właśnie 🙂
Fantastyczne ciasto!
Może uda mi się wypróbować ten przepis w weekend 🙂
znakomita propozycja
Brzmi smakowicie!
Migdały i kruszonka to zapowiedź czegoś pysznego.
Wspaniałe ciasto! Takie lubię 🙂
ja zrobiłam w weekend gruszkowca:)
😉
😉
polecam:)
😉
🙂
super!
🙂
Pycha,aż ślinka leci 🙂
wygląda przepysznie!
🙂
🙂
Uwielbiam takie ciasta. Przez wieczny brak czasu ostatnio niestety mało piękne
Piekę*
to na szczęście jest szybkie, proste i mało wymagające! 🙂
O mniam, kocham takie ciacha☺
🙂
oj tak:) 😀 na podobnej bazie składników w sumie jak Ty;)
perfect post dear 🙂 like it!
https://bubasworld.blogspot.com/
Jak dawno już nie jadłam ciasta z brzoskwiniami. Wygląda super. 🙂
😉
;0
Fajny pomysł i świetna nazwa 🙂 Też lubię ciasta z brzoskwiniami 🙂
🙂
U Ciebie to się można najeść przed obiadem😄
A ja na obiad mam fileta z brzoskwinią zalaną żółtym serem
Ciacho pychota urobię do kawy
Smakowicie i na bogato- takie brzoskwionowe wypieki o tej porze roku magicznie zaczarowuja jesień dodając jej nutki brzoskwiniowego lata 😀
czyli masz kawałek mojego deseru na obiad! Te brzoskwinki 🙂
oj tak, brzoskwinie pachną latem!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Dokładnie
Ciasto na inny dzień
Mam dziś lenia
Nigdy nie piekłam ciasta ze świeżymi brzoskwiniami, dodałam je do sernika, ale poza tym robiłam z nich tylko desery na zimno. Mogę sobie tylko wyobrazić ten obłędny zapach kruchego ciasta i brzoskwiń 😀
🙂
Wygląda pysznie 🙂