Obiady

Karkówka w towarzystwie musztardy

1 Min. czytania

W takie zimowe dni lubię po powrocie  z pracy zjeść coś solidniejszego niż lekką sałatkę na obiad. W taki zimowy czas świetnie sprawdzają się pieczone kotlety z karkówki zamarynowane z musztardowej marynacie. Dodają energii, rozgrzewają i pozwalają szybko wypełnić pozostałe domowe obowiązki bez marudzenia. Nie wiem co tak na mnie wpływa, czy to musztarda, mięso, aromatyczny sos ? A może wszystko na raz? W każdym razie uwielbiam takie zimowe kotlety. Taki obiad to solidna dawka pozytywnej energii. Do tego na plus zaliczmy to, że  śmiało można je zamarynować rano, a po pracy po prostu upiec. Nie znam lepszego pomysłu na szybki i pyszny obiad w zabiegany mroźny i jakże wietrzny dzień w środku tygodnia. Karkówka w musztardowej odsłonie. Komu widelec?

Składniki na 5 porcji:
Kotlety z karkówki- 5 sztuk
Cebula-3 sztuki
Musztarda miodowa- 3 duże łyżki
Czosnek- 2 ząbki
Olej- 1 łyżka
Sól
Świeżo mielony pieprz
Do podania puree,surówka z kapusty i marchewki

Zaczynam od przygotowania marynaty. Czosnek przeciskam przez praskę,dodaję musztardę, olej, sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
Kotlety opłukuję, wycieram do sucha, lekko rozbijam. Smaruję je marynatą, układam w naczyniu do zapiekania, obkładam cebulą pokrojoną w piórka. Zostawiam na pół godziny po czym piekę 35-40 minut w 175 stopniach.  Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie puree, i surówką z kapusty oraz koniecznie z sosem jaki powstał podczas pieczenia.

1507 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.