Ciasta

Tradycyjny sernik

1 Min. czytania

Jestem zdecydowanie sernikożercą, wcale nie skrytym sernikożercą. Nie wstydzę się,że mogę na zjeść i cały. Tak dziobię od kawałka do kawałka, ale szczerze? Czy ktoś potrafi mu się oprzeć? Ja nie. Nie mogłam też wczoraj oprzeć się myśli by zrobić sobie świąteczną powtórkę. W natłoku innych ciast sernik łatwo można przegapić, nie poświęcić mu tyle uwagi i czułości ile potrzebuje. Dlatego też sobotę zamieniłam na mój osobisty dzień sernika. Takie całodniowe święto polegające na ukręcaniu żółtek, pieczeniu, i pałaszowaniu tego królewskiego ciasta. Sernik nigdy mi się nie znudzi, nie ma takiej możliwości.
Dziś zapraszam na najbardziej tradycyjną wersję. Bez ciasta, bez zbędnych dodatków. Urok klasyki. Wilgotny, ciężki, maksymalnie pyszny sernik pełen rodzynek i pomarańczowej skórki. Sernikową niedzielę uważam za otwartą.

Składniki:
Twaróg- 1,2 kg
Jajka – 8 sztuk
Cukier- 150 gramów
Masło – 50 gramów
Budyń waniliowy – 2 opakowania
Rodzynki – pół szklanki
Skórka pomarańczowa- dwie garście
Laska wanilii
Masło i bułka tarta do formy

Zaczynam od twarogu- trzeba go zmielić trzykrotnie. Można kupić już gotowy mielony, ale dobrej jakości i nie w wiaderku. Jestem ich zdecydowaną przeciwniczką w sernikach pieczonych. 
Namaczam rodzynki we wrzątku. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ukręcam z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg i łączę z masą jajeczną. Teraz czas na roztopione i wystudzone masło, które dolewam do masy. Dosypuję budynie w proszku, namoczone wcześniej rodzynki, skórkę pomarańczową i ziarenka  z laski wanilii. Na samym końcu dodaję ubitą na sztywną pianę z białek. Masę mieszam bardzo delikatnie. 
Ciastem wypełniam wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułkę tortownicę. Wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i piekę 60-70 minut w 175 stopniach. Gdy sernik się upiecze, zostawiam go w  piekarniku na pół godziny do wystudzenia. Wtedy nie opadnie. I gotowe, prawda,że proste? A jakie pyszne.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.