Ciasta

Tradycyjny sernik

1 Min. czytania

Jestem zdecydowanie sernikożercą, wcale nie skrytym sernikożercą. Nie wstydzę się,że mogę na zjeść i cały. Tak dziobię od kawałka do kawałka, ale szczerze? Czy ktoś potrafi mu się oprzeć? Ja nie. Nie mogłam też wczoraj oprzeć się myśli by zrobić sobie świąteczną powtórkę. W natłoku innych ciast sernik łatwo można przegapić, nie poświęcić mu tyle uwagi i czułości ile potrzebuje. Dlatego też sobotę zamieniłam na mój osobisty dzień sernika. Takie całodniowe święto polegające na ukręcaniu żółtek, pieczeniu, i pałaszowaniu tego królewskiego ciasta. Sernik nigdy mi się nie znudzi, nie ma takiej możliwości.
Dziś zapraszam na najbardziej tradycyjną wersję. Bez ciasta, bez zbędnych dodatków. Urok klasyki. Wilgotny, ciężki, maksymalnie pyszny sernik pełen rodzynek i pomarańczowej skórki. Sernikową niedzielę uważam za otwartą.

Składniki:
Twaróg- 1,2 kg
Jajka – 8 sztuk
Cukier- 150 gramów
Masło – 50 gramów
Budyń waniliowy – 2 opakowania
Rodzynki – pół szklanki
Skórka pomarańczowa- dwie garście
Laska wanilii
Masło i bułka tarta do formy

Zaczynam od twarogu- trzeba go zmielić trzykrotnie. Można kupić już gotowy mielony, ale dobrej jakości i nie w wiaderku. Jestem ich zdecydowaną przeciwniczką w sernikach pieczonych. 
Namaczam rodzynki we wrzątku. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ukręcam z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg i łączę z masą jajeczną. Teraz czas na roztopione i wystudzone masło, które dolewam do masy. Dosypuję budynie w proszku, namoczone wcześniej rodzynki, skórkę pomarańczową i ziarenka  z laski wanilii. Na samym końcu dodaję ubitą na sztywną pianę z białek. Masę mieszam bardzo delikatnie. 
Ciastem wypełniam wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułkę tortownicę. Wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i piekę 60-70 minut w 175 stopniach. Gdy sernik się upiecze, zostawiam go w  piekarniku na pół godziny do wystudzenia. Wtedy nie opadnie. I gotowe, prawda,że proste? A jakie pyszne.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.