Obiady

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie paprykowo-pomidorowym

1 Min. czytania
Jakiś czas temu obejrzałam program o gotowaniu. Jedna pani gotowała bardzo zdrowo, pan zaś lubił poszaleć w kuchni i niekoniecznie zwracał szczególną uwagę na ilość tłuszczu i kalorii w swoim posiłku. Oboje szykowali przepisy na makaron w wersji obiadowej. Ona z jarmużem i tofu, on z klopsikami z białej kiełbasy. Ta wersja jakoś tak bardziej wpadła mi do głowy i serca i dnia następnego popędziłam do mięsnego, najlepszego w mieście, po białą kiełbasę. Nie oszukujmy się, smak tego dania zależy od użytej kiełbasy. Musicie wybrać najlepiej doprawioną i najbardziej naturalną. Supermarketowe kiełbasy z góry odrzućcie. Cały przepis jest bardzo prostym, przygotowanie zaś banalnie łatwe. Wystarczy 10 minut pracy, do tego półtorej kwadransa oczekiwania i cały obiad po prostu jest gotowy. Do tego błyskawicznie znika z talerzy. Na pewno niebawem zrobię to danie po raz kolejny i kolejny i kolejny.

Składniki:
200 gramów makaronu rurki
4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości
1 czerwona cebula
2  czerwone papryki
3 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Dwie garście pietruszki
Garść bazylii
Łyżka ziół prowansalskich
Szczypta słodkiej papryki
Pieprz
Sól
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła

Gotuję makaron według wskazówek na opakowaniu.
Cebulkę kroję w piórka, drobno siekam czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmażam cebulkę z czosnkiem. Kroję  obie papryki w nierówną kostkę, dodaję do cebuli gdy ta się zeszkli. Czas na kiełbasę, wyciskam z osłonki mięso-klopsiki praktycznie same się uformują. Podsmażam całość aż mięso stanie się szarawe, dodaję wtedy zioła, pieprz i słodką paprykę. Kroję pomidory w ósemki, dodaję do mięsa. Duszę całość około 10 minut.
W międzyczasie odcedzam makaron, dodaję do niego masło, oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Dodaję do mięsa i chwilę podgrzewam całość. Przekładam na talerze.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.