Co zrobić na obiad? To jedno z popularniejszych pytań jakie można usłyszeć w wielu domach. Czasem tak jest, że brakuje pomysłu na coś nowego. A zwykła opcja pod tytułem- mam pierś z kurczaka i zrobię kotlety, staje się zbyt banalna. Mam taką zasadę, że lubię kiedy coś jest smaczna, ciekawe, ale i szybkie. W tygodniu nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej jak moje dania obiadowe, można przygotować w podwójnej porcji na dwa dni. Wracamy więc do początku. Złapałam w dobrej cenie ekologiczne piersi z kurczaka. Część zamroziłam, a część chciałam przygotować na bieżąco. Odpadła opcja kotlety- jedliśmy je u teściowej kilka dni wcześniej. Hmm, co by tu zrobić? Może piersi na limonkowym ryżu z sosem z awokado? Danie zaskakująco proste, i niesamowicie wręcz aromatyczne. Do produkcji wystarczy niewiele składników, a efekt? Coś zaskakującego i nowego. Dodatkowo, danie łatwo się odgrzewa następnego dnia. A jak smakuje? Egzotycznie! Cytryna i kolendra, do tego niesamowicie kremowy i głęboki w smaku sos. Nie macie wymówek, odmieńcie zwykłe mięso drobiowe w coś zaskakującego i pełnego nowych smaków!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki masła
1 szklanka surowego ryżu
Sok z 2 limonek
2 garście posiekanej kolendry
3 ząbki czosnku
450 ml bulionu warzywnego
Sól- łyżeczka
Pieprz- łyżeczka
Ostra papryka- pół łyżeczki
Sos:
1 duże awokado
1 ząbek czosnku
50 ml mleka
Duża garść kolendry
Sok z 1 limonki
Sól
Pieprz
Piersi z kurczaka osuszam, nacieram solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę masła, podsmażam mięso po 2 minuty z każdej strony, zdejmuję z patelni.
Czosnek siekam, rozgrzewam drugą łyżeczkę masła, podsmażam czosnek z ryżem, aż stanie się szklisty- około 3 minut, zalewam ryż bulionem. Dodaję sok z limonek, kolendrę, doprawiam solą i pieprzem i papryką. Na ryżu układam pierś z kurczaka. Przykrywam patelnię pokrywką i podgrzewam danie 25 minut- ryż powinien wchłonąć cały płyn.
Kiedy mięso się gotuje, szykuję sos. Wszystkie składniki sosu miksuję w blenderze na gładki sos.
Gdy danie jest gotowe, na wierzchu polewam mięso i ryżem sosem, można udekorować danie plasterkami limonki i posiekaną kolendrę. Podaję na ciepło.
Ależ to musi być pyszne.
jest przepyszne!
jadłabym:D
Nie przepadam za kolendrą, ale to taki wygląda przepysznie 🙂
Ależ kreatywne danie ! Super pomysł:)
Całkiem fajne jedzonko. Wygląda pysznie.
Mój wcześniejszy komentarz chyba wpadł do spamu.
🙂
coś często to się zdarza!
dziękuję!
🙂
to danie dla miłośników tego ziela-nie każdy lubi, wiem;)
Wygląda niesamowicie smacznie! Danie pełne smaków i aromatów 🙂
W takim wydaniu jeszcze nie jadłam kurczaka. Bardzo mnie ciekawi, czy by mi zasmakował.
smacznego dnia!
Wygląda znakomicie!
dziękuję!
🙂
Takie danie z kurczaka – super ! 🙂
dziękuję!
i wzajemnie!
na pewno!
Ale to musi być przepyszne danie, już samym patrzeniem ślinka leci 🙂