Obiady

Kolendrowo-limonkowy kurczak na ryżu

2 Min. czytania

 Co zrobić na obiad? To jedno z popularniejszych pytań jakie można usłyszeć w wielu domach. Czasem tak jest, że brakuje pomysłu na coś nowego. A zwykła opcja pod tytułem- mam pierś z kurczaka i zrobię kotlety, staje się zbyt banalna. Mam taką zasadę, że lubię kiedy coś jest smaczna, ciekawe, ale i szybkie. W tygodniu nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej jak moje dania obiadowe, można przygotować w podwójnej porcji na dwa dni. Wracamy więc do początku. Złapałam w dobrej cenie ekologiczne piersi z kurczaka. Część zamroziłam, a część chciałam przygotować na bieżąco. Odpadła opcja kotlety- jedliśmy je u teściowej kilka dni wcześniej. Hmm, co by tu zrobić? Może piersi na limonkowym ryżu z sosem z awokado? Danie zaskakująco proste, i niesamowicie wręcz aromatyczne. Do produkcji wystarczy niewiele składników, a efekt? Coś zaskakującego i nowego. Dodatkowo, danie łatwo się odgrzewa następnego dnia. A jak smakuje? Egzotycznie! Cytryna i kolendra, do tego niesamowicie kremowy i głęboki w smaku sos. Nie macie wymówek, odmieńcie zwykłe mięso drobiowe w coś zaskakującego i pełnego nowych smaków!


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki masła
1 szklanka surowego ryżu
Sok z 2 limonek
2 garście  posiekanej kolendry
3 ząbki czosnku
450 ml bulionu warzywnego
Sól- łyżeczka
Pieprz- łyżeczka
Ostra papryka- pół łyżeczki

Sos:
1 duże awokado
1 ząbek czosnku
50 ml mleka
Duża garść kolendry
Sok z 1 limonki
Sól
Pieprz

Piersi z kurczaka osuszam, nacieram solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę masła, podsmażam mięso po 2 minuty z każdej strony, zdejmuję z patelni. 
Czosnek siekam, rozgrzewam drugą łyżeczkę masła, podsmażam czosnek z ryżem, aż stanie się szklisty- około 3 minut, zalewam ryż bulionem. Dodaję sok z limonek, kolendrę, doprawiam solą i pieprzem i papryką. Na ryżu układam pierś z kurczaka. Przykrywam patelnię pokrywką i podgrzewam danie 25 minut- ryż powinien wchłonąć cały płyn. 
Kiedy mięso się gotuje, szykuję sos. Wszystkie składniki sosu miksuję w blenderze na gładki sos. 
Gdy danie jest gotowe, na wierzchu polewam mięso i ryżem sosem, można udekorować danie plasterkami limonki i posiekaną kolendrę. Podaję na ciepło. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.