Obiady

Krem marchewkowy z batatem

1 Min. czytania
Delikatna i lekka zupa. Do tego naprawdę szybka do zrobienia. To było coś co chodziło za mną od kilku dobrych dni. Porcja domowej zupy. Tym razem zrobiłam bardzo słoneczny krem marchewkowy z dodatkiem batata. W sam raz pasuje do słonecznej pogody. Zupa jest lekka i naprawdę pyszna. Mi starczyła za cały obiad, dzięki solidnej porcji grzanek. O tej porze roku, w tych upałach więcej mi trzeba. Bardzo cieszę się na ten weekend. W porównaniu z poprzednim nic nie planuję. Przyda mi się trochę leniwych chwil! Sobota poza wykonaniem niezbędnych domowych czynności, była więc dniem leniwym. I dziś planuję dokładnie tak samo spędzić niedzielę. Jak najbardziej leniwie.

Składniki:

4 duże marchewki
2 średnie bataty
3 skrzydełka z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
Czubata łyżka przyprawy curry
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Grzanki

Skrzydełka myję, zalewam 2 litrami wody, zagotowuję, usuwając szumowiny.
W międzyczasie obieram marchewki i bataty, kroję  w kostkę. Siekam drobno cebulę i czosnek. Rozgrzewam masło na patelni, podsmażam czosnek z cebulką około 2 minut, następnie dodaję marchewkę i bataty, doprawiam curry, smażę całość 3-4 minuty, a następnie warzywa dodaję do wywaru.Gotuję warzywa w bulionie około 30 minut, doprawiam, wyjmuję mięso z zupy i blenduję na krem.
Zupę podaję z grzankami i mięsem ze skrzydełek.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.