Obiady

Krem z kalafiora

1 Min. czytania
Zimą chętniej jem zupy. W weekend obowiązkowo rozgrzewający rosół, a w tygodniu coś szybkiego, smacznego i łagodzącego pierwszy głód po przyjściu z pracy. Tę zupę robi się błyskawicznie, a do tego pysznie smakuje. Nie wiem jak Wy,ale ja uwielbiam kalafiora. A pod postacią zupy szczególnie. Nawet mój brat, wielki przeciwnik kalafiora zjadł ją z apetytem. Pewnie dlatego,że do końca nie wiedział co kryje się w środku? Polecam ją każdemu kto chce szybko się rozgrzać i poprawić samopoczucie.
I znów mamy piątek. Mijający tydzień bardzo mnie wymęczył. Już w okolicy wtorkowego południa odczułam potrzebę kolejnego weekendu. W pracy szerzą się choroby, skład mamy okrojony, pracy niby mało,a  jednak bardzo dużo. Moja koncentracja i siły witalne nie są w najlepszej formie. Marzę o wyjeździe. Najbardziej marzy mi się spa. Całe dni lenistwa i rozpieszczania samej siebie. Chwilowo to niemożliwe. Ale postaram się by te dwa dni przyniosły mi upragniony relaks i spokój.
A na szybki piątkowy obiad polecam tę zupę. Szykując ją na pewno się nie zmęczycie i spokojnie zaplanujecie weekend.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne piątki

Składniki:
1 duży kalafior ( można użyć mrożony)
2-3 spore ziemniaki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,2 litra domowego rosołu
1 opakowanie serka topionego -śmietankowego
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Czosnek w płatkach
Olej rzepakowy
Natka pietruszki

Kalafior myję, dzielę na różyczki. Wkładam do podgrzanego bulionu i gotuję około 15 minut.
Obieram ziemniaki, czosnek i cebulę, następnie kroję je w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam na patelnię czosnek i cebulkę, a następnie ziemniaki, podsmażam przez 5 minut, dodaję do zupy i gotuję 20 minut,doprawiam solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodaję serek topiony.
Zupę miksuję przy pomocy blendera na krem. Podaję z natką pietruszki i płatkami suszonego czosnku.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.