I jak Wam mija tegoroczna majówka? Pogoda jaka jest każdy widzi. Mam wrażenie, że nigdy nie będzie lepiej. Zawsze kochałam wiosnę, bo miałam wtedy masę energii, radości i każdą wolną chwilę spędzałam na świeżym powietrzu. Z pracy wracałam godzinę, okrężną drogą przez park. Nie chciałam siedzieć w domu, kusiło mnie słońce, temperatura, i zieleń. Owszem, bywały chłodne i deszczowe dni. Ale na wszystkie cuda niewidy, chyba nie kojarzę takiego kwietnia. Takiego kiedy praktycznie nie było pogodnych dni. Kiedy jedyną odmianą było to czy będzie dziś bardziej czy mniej padać? Czy można założyć jesienne botki,czy jednak kozaczki? Czy to co pada to już śnieg? Eh, zaryzykowałam jednak. Uprałam swoje zimowe odzienia, kurtki odwiesiłam w bezpieczne miejsce. Ryzykantka ze mnie. A co!
Ryzakantką w kuchni chyba nie jestem. Owszem lubię nowości i nowe przepisy, ale od zawsze uważałam,że z tego co ma się w domu, można zrobić najciekawsze dania. Wystarczy trochę troszkę wyobraźni. Dobrze znany filet z kurczaka można podać na wiele sposobów, nie zawsze musi to być nudny i oklepany kotlet. Dziś proponuję by do kurczaka podać pora. Na porowej wyściółce mięso upiecze się idealnie, będzie soczyste i ciekawe w smaku. Polecam na szybki obiad. Idealny na długie leniwe chwile, kiedy nie chce się spędzać za dużo czasu w kuchni.
Ryzakantką w kuchni chyba nie jestem. Owszem lubię nowości i nowe przepisy, ale od zawsze uważałam,że z tego co ma się w domu, można zrobić najciekawsze dania. Wystarczy trochę troszkę wyobraźni. Dobrze znany filet z kurczaka można podać na wiele sposobów, nie zawsze musi to być nudny i oklepany kotlet. Dziś proponuję by do kurczaka podać pora. Na porowej wyściółce mięso upiecze się idealnie, będzie soczyste i ciekawe w smaku. Polecam na szybki obiad. Idealny na długie leniwe chwile, kiedy nie chce się spędzać za dużo czasu w kuchni.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 małe pory
3 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
Słodka papryka
Czosnek granulowany
Kardamon
Kurkuma
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz
Dodatkowo ryż i surówka coleslaw
Mięso osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję odrobiną soli, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, kardamonem i kurkumą. Odstawiam na chwilę.
Pory myję, kroję na krążki, układam na dnie naczynia do zapiekania. Siekam drobno czosnek,dodaję do porów, solę warzywa.
Na porach układam kurczaka, polewam sokiem z cytryny, dodaję masło klarowane. Piekę mięso przez 40 minut w 180 stopniach. Podaję z ryżem i surówką.
Smaczne i proste!
Idealne dietetyczne danie.
Mój tata kiedyś robił takiego kurczaka z porami 🙂 A do tego pieczone ziemniaczki 🙂
Bardzo lubię takie dania, a kurczak i pory świetne się komponują 🙂
😉
😉
😉
;0
Smacznie wygląda 🙂 Pozdrawiam gorąco 😊
dziękuję 🙂
Majówka się dopiero rozpoczęła, więc liczymy na to, że jutro już pogoda będzie idealna na grilla 😉
Bardzo apetyczny kurczaczek 🙂
😉
smacznie wygląda:)
😉
Wydaje się być super. Świetny pomysł na kurczaka. Mogłabym mieć dziś taki obiad. Super! 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Moje smaki 😉 pyszotka
Połączenie idealne jak dla mnie 🙂
Jak dla mnie strzał w 10!
Jeszcze nie miałam okazji kosztować tego dania w takim połączeniu. Muszę koniecznie spróbować.
U mnie akurat dzisiaj ładnie słońce świeci, ale to jeszcze nie jest to. Choć cieszę się nawet z tej odrobiny słońca.
Kurczak prezentuje się bardzo smakowicie <3
Smakowite podejście do kurczaka 🙂
U nas zrobiło się słonecznie wczoraj… Choć nadal jest raczej chłodno, niestety…
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Bardzo proste danie 🙂 Lubię takie potrawy z piersi z kurczaka 🙂
🙂
🙂
Pychota – wiadomo! 😀
😉
Interesting post! Kiss
smakowitości
;0
;0
Fajny pomysł na kurczaka, kurkuma i kardamon muszą nadawać smaku i aromatu 🙂
Najcześciej sięga po drób. Pychotka.
Pyszny obiadek, bardzo lubię drobiowe mięso, a to Twoje jest bardzo ciekawie doprawione 🙂
😉
😉
oj nadają 🙂