Obiady

Kurczak i pory

1 Min. czytania
I jak Wam mija tegoroczna majówka? Pogoda jaka jest każdy widzi. Mam wrażenie, że nigdy nie będzie lepiej. Zawsze kochałam wiosnę, bo miałam wtedy masę energii, radości i każdą wolną chwilę spędzałam na świeżym powietrzu. Z pracy wracałam godzinę, okrężną drogą przez park. Nie chciałam siedzieć w domu, kusiło mnie słońce, temperatura, i zieleń. Owszem, bywały chłodne i deszczowe dni. Ale na wszystkie cuda niewidy, chyba nie kojarzę takiego kwietnia. Takiego kiedy praktycznie nie było pogodnych dni. Kiedy jedyną odmianą było to czy będzie dziś bardziej czy mniej padać? Czy można założyć jesienne botki,czy jednak kozaczki? Czy to co pada to już śnieg? Eh, zaryzykowałam jednak. Uprałam swoje zimowe odzienia, kurtki odwiesiłam w bezpieczne miejsce. Ryzykantka ze mnie. A co!
Ryzakantką w kuchni chyba nie jestem. Owszem lubię nowości i nowe przepisy, ale od zawsze uważałam,że z tego co ma się w domu, można zrobić najciekawsze dania. Wystarczy trochę troszkę wyobraźni. Dobrze znany filet z kurczaka można podać na wiele sposobów, nie zawsze musi to być nudny i oklepany kotlet. Dziś proponuję by do kurczaka podać pora. Na porowej wyściółce mięso upiecze się idealnie, będzie soczyste i ciekawe w smaku. Polecam na szybki obiad. Idealny na długie leniwe chwile, kiedy nie chce się spędzać za dużo czasu w kuchni.

Składniki:
 1 podwójna pierś z kurczaka
 2 małe pory
 3 łyżki klarowanego masła
 2 ząbki czosnku
Słodka papryka
Czosnek granulowany
Kardamon
Kurkuma
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz

Dodatkowo ryż i surówka coleslaw

Mięso osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję odrobiną soli, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, kardamonem i kurkumą. Odstawiam na chwilę.
Pory myję, kroję na krążki, układam na dnie naczynia do zapiekania. Siekam drobno czosnek,dodaję do porów, solę warzywa.

Na porach układam kurczaka, polewam sokiem z cytryny, dodaję masło klarowane. Piekę mięso przez 40 minut w 180 stopniach. Podaję z ryżem i surówką.

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.