Ciasta

Proste ciasto z żurawiną i czekoladą

2 Min. czytania
W zasadzie zbliżamy się półmetku majówki. I jak to szybko minęło? Dopiero co z utęsknieniem wypatrywaliśmy piątku, a tu proszę, przybył wtorek. Oczywiście przez byle jaką pogodę, nie można było otworzyć w pełni sezonu ogródkowo-nadmorskiego. Odpadały całodzienne wycieczki na plażę i spacerowanie-chyba,że ktoś jest odporny na silny wiatr i nie lęka się przewiania. Odpadały spacery po parkach, bo ziąb, bo chmury, bo wizja deszczu. Znając życie piękna pogoda pojawi się kiedy trzeba będzie wrócić do pracy. Ale taka majówka mało majówkowa też może być fajna. Duża ilość książek, filmów, gotowanie, pieczenie…. Udało mi się jednak pobyć nieco poza domem. Spacer po Długiej, tłumy turystów, wszystkie języki świata. Kiedy słyszę ich zachwyt, czuję dumę. Uciekając przez zimnem zaszyłam się w mojej ulubionej kawiarence. Malinowa herbata odpowiednio mnie rozgrzała, można było spokojnie dokończyć spacer i ruszać do domu. A w domu czekało na mnie ciasto. Majówkowe. Nie za trudne, w zasadzie to banalne. Przepis obejrzałam w programie Marthy Stewart. Ona żurawinowo-orzechowy chlebek,zostawiła czysty. Ja polałam go porcją poprawiającej nastrój czekolady. Dużą porcją. Tak na zapas. Ciasto robi się naprawdę szybko, jest banalnie proste, niewymagające. Do tego jest pyszne. Gdyby jutro pogoda okazała się bardziej łaskawa, świetnie nada się na wszystkie wycieczki poza domem. Jednym słowem polecam.
P.S. Postanowiłam nie zachowywać piękna Gdańska tylko dla siebie. Prawda, że u nas jest po prostu przepięknie?

Składniki:
80 gramów masła
4 łyżki cukru kokosowego
2 średnie jajka
350 gramów mąki tortowej orkiszowej
200 ml śmietany 18 %
Łyżeczka proszku do pieczenia
Sok  i skórka z pomarańczy
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Ekstrakt waniliowy

Polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
3-4 łyżki mleka

Dodatkowo
Masło i kasza manną do formy

Zaczynam od namoczenia żurawiny i orzechów we wrzątku.
Ucieram masło z cukrem i wanilią. Dodaję jajka i śmietanę, ukręcam na jasny krem.
W osobnej misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączę obie masy. Dodaję sok i skórkę startą z pomarańczy,oraz żurawinę i orzechy.

Keksówkę smaruję masłem i posypuję kaszą manną. Wylewam ciasto, piekę 45 minut w 190 stopniach.
Topię czekoladę z mlekiem, polewam nią przestudzone ciasto.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.