Na szczęście tydzień zmierza do końca. Tydzień pracy. Przez ostatni tydzień miałam pod opieką dwóch panów. Tatę i brata. Miłe to osoby, ale mało ogarnięte w domowych kwestiach. Za to posiadają obaj duże wymagania. Na czas nieobecności głowy rodziny czyli matki i żony, musiałam przejąć jej obowiązki. Już nie mogę się doczekać kiedy wróci z tych ciepłych plaż. Mój tato wymaga zdrowej diety, tak to bywa u cukrzyka po zawale. Trzeba go pilnować, bo sam nie pamięta, że czas wziąć leki, zjeść i iść spać. Gdyby mógł to do 3 w nocy oglądałby powtórki wszystkich meczów. I nie ważne czy mecz był wczoraj, czy 15 lat wstecz. Brat cieszy się ostatnimi dniami studenckich wakacji, postanowił więc zażywać relaksu ile wlezie. A ja z przyjemnością zajmuję się kuchennymi zadaniami. Co prawda nie mam czasu na bardzo pracowite obiady, dlatego też improwizuję na szybko. Jak z tym szybkim kurczakiem na kuskusie. Smakował wszystkim. A do tego robi się go naprawdę szybko. Bardzo dobry efekt osiągnie się, jeżeli zamarynuje się rano i odłoży od lodówki. Słodko, i wytrawnie jednocześnie, rozgrzewający imbir. Po prostu pycha.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 łyżki miodu lipowego
Czubata łyżka musztardy francuskiej
Kawałek korzenia imbiru ( 3 cm)
Duży ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
2-3 pomidory
Kuskus
Mięso myję i suszę.
W miseczce łączę miód,musztardę i oliwę. Miażdżę czosnek, trę imbir i dodaję do marynaty. Łączę z oliwą, solą i pieprzem. Zostawiam na minimum 20 minut, a najlepiej na parę godzin.
Mięso podsmażam na teflonowej patelni około 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażam aż zmiękną, ale zachowają kształt.
Na kuskusie układam kawałki mięsa, podaję z pomidorami.
Co mu tutaj mamy! Ale wspaniałe danie.
Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na te pyszności.
Kurczak w miodzie wygląda świetnie i z pewnością smakuje obłędnie.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Bardzo lubię połączenie miodu i musztardy )
🙂
🙂
Pyszne połączenie 🙂
🙂
Kurczak z miodem i imbirem musiał smakować pysznie. Szczególnie w towarzystwie kuskusu. Nic dziwnego, że smakował męskiej części domowników 🙂
Nigdy nie dodawałam do mięsa imbiru. Rok temu nie wiedziałam co zrobić z korzeniem imbiru i po prostu go wyrzuciłam… Muszę spróbować zrobić mięso z indyka w taki sposób 😉
Potrawa wygląda przepysznie:)
I dogodziłaś każdemu 😀
Ależ bym zjadła takie mięsko 🙂
Danie idealne dla mojego męża.
dostojne danie;D
ja się tak bratem i ojcem musiałam zajmować kilka lat ale na pewno nie w głowie mi było ich rozpieszczanie- gotować sobie musieli sami- kurczaka nie zjem ale kuskus uwielbiam:)
😉
polecam 🙂
😉
starałam się:)
🙂
🙂
na szczęście to tylko 10 dni, mogę porozpieszczać :0
;0
podziwiam twoje umiejetnosci kulinarne
ja w kuchni jestem pewnie tak samo zagubiona jak twoj brat i tata
🙂
Jak dla mnie danie idealne 🙂 Moje smaki 🙂
😀
Dużo zdrowia dla taty i sił dla Ciebie w pełnieniu obowiązków pani domu 🙂
Bardzo podoba mi się marynata do tego kurczaka – nie robiłam nigdy mięsa w korzennych przyprawach 🙂
🙂
🙂
Pysznie wygląda Twoje danie 😊
dziękuję:)
Nie pogardziłabym takim kurczaczkiem
🙂
Mmm, pyszności! <3
mój blog
🙂
Fajne danie, kurczak w niebanalnej apetycznej wersji 🙂
Apetyczny pomysł na obiad 🙂
Taki kurczak jest pyszny!
Panowie pod Twoją opieką mają świetną kuchnię.
Oj dużo roboty miałaś ale na szczęście z rodziną jakoś tak przyjemniej 😀
😉
😉
😉
;0
ja dziś pierogi mam:)
Wygląda naprawdę smakowicie ;D
Iście cesarski deser! 🙂