Obiady

Kurze kąski w sezamie

2 Min. czytania

Dziś propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Jak zwykle będzie prosto, szybko i maksymalnie smakowicie. Kurza pierś,do tego chrupiąca sezamowa panierka, która nadaje mięsu niezwykłego smaku, i chroni przed wysuszeniem. A,żeby było jeszcze lepiej, kąski są pieczone, nie smażone, co znacząco wpływa na zdrowotne walory obiadu. Poza przepisem pozwolę sobie odpowiedzieć na parę pytań od Łychy Smaków i  uroczych Pand
1. Dlaczego bloguję?
Bo lubię, lubię pisać, lubię gotować, to mój sposób na relaks.
2.Lubię odwiedzać inne bloki?
Oczywiście, to sama przyjemność.
3.Czy blogowanie sprawia mi przyjemność.
Wciąż sprawia mi wielką radość i mam nadzieję,że tak zostanie.
4.Co chcę zmienić w swoim życiu?
Znaleźć więcej czasu tylko dla mnie.
5.Czy jestem szczęśliwą osobą?
Czasem bardziej, czasem mniej,ale tak, jestem.
6. Co daje mi największą radość?
Realizacja moich hobby-chodzenie na koncerty, czytanie książek, przypadkowe spacery i oczywiście gotowanie.
7.Jak spędzam wolny czas?
Zależy od dnia, pory roku, układu gwiazd. Czasem kocham zakopać się pod kocem, czasem nosi mnie by wyjść z domu i maszerować przed siebie i cieszyć oczy przyrodą. Zawsze jednak towarzyszy mi muzyka.
8. Książka, która będę zawsze pamiętać?
Gra w klasy. Nie wiem czemu,ale uwielbiam.
9.Czy potrafię wybaczać?
Innym tak,sobie nigdy.
10. Czy przyjaciele są dla mnie ważni?
Są, czasem niestety w drugą stronę to nie działa.
1.Jak długo bloguję?
Tutaj rok, ogólnie ponad 5 lat.
2.Najdroższe jedzenie jakie jadłam?
Najdroższa była herbata na Stadionie Narodowym podczas koncertu DM,wciąż mam paragon. Kubeczek wyrzuciłam po tygodniu z żalem;)
3.Danie, którego zawsze chciałam spróbować?
Tiramisu klasyczne, z jajkami. Wciąż się boję.
4.Najohydniejsze danie jakie jadłam?
Cynamonowa jajecznica z pomidorami i szynką mojej siostry.
5.Czego nie potrafię upiec?
Beza, 3 nieudane razy pokazały mi kto tu rządzi.
6.Popisowe danie?
Zdecydowanie tarta cytrynowa.
7. Ulubiona marka czekolad?
Ta z Krakowskiego kredensu.
8.Ulubione danie z dzieciństwa?
Szpinak z czosnkiem.
9.Co najczęściej jem na śniadanie?
Jogurt grecki z musli i duży kubek herbaty.
10.Ulubiony program kulinarny?
Wszystkie programy Jimie’go Olivera.


Składniki:
Podwójna pierś z kury
Marynata:
Oliwa z oliwek-2 łyżki
Czosnek-2 ząbki
Słodka papryka-duża szczypta
Świeżo mielony pieprz
Sól
Panierka:
2 jajka
Sezam-4 czubate łyżki
Curry-3/4 łyżeczki
Pierś myję, osuszam, kroję w paski. Miażdżę czosnek, łączę go z oliwą, papryką, solą i pieprzem. Marynatą polewam kurczaka, i odkładam go na 10 minut.

Lekko ubijam jajko z curry. Kawałki kurczaka maczam w jajku, następnie obtaczam w sezamie. Gotowe kąski wykładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piekę je przez 20 minut. W połowie pieczenia odwracam na drugą stronę. Świetnie będą smakować z czosnkowym dipem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.