Obiady

Makaron z groszkiem i szynką

1 Min. czytania

Co na środowy obiad? Może makaron z szynką i groszkiem? Bardzo prosto i smakowicie. Czyli w sam raz na środek tygodnia. Kilka składników, a  większość dodatkowo mamy w lodówce.  Dla mnie dzisiaj, to  wyjątkowo zabiegany dzień. Najpierw praca, potem szybki obiad, następnie prasowanie, ale najpierw wybieranie kreacji na czwartkowe spotkanie. A będzie to nadzwyczaj miłe spotkanie, bo to dzień urodzin mojej babci. I to są wyjątkowe urodziny, bo 90-te. Moja babcia swój wiek traktuje wyłącznie jako cyfrę. Chodzi do kosmetyczek, ma zawsze pomalowane paznokcie, i hennę na brwiach. Po domu chodzi w spódnicy, kardiganie i obowiązkowej broszce. Nałogowo podjada słodycze, wciąż gotuje dla 3 osobowej rodziny. Co prawda przez pandemię więcej czasu musi spędzić w domu i wzrok już niedomaga. Ale na moim sierpniowym weselu, babcia wytrzymała do 3 w nocy. I jeszcze marudziła, że ma ochotę na więcej, ale synowa chciała już wracać do domku:) Moja babcia jest cudowna, jutro jest jej dzień! Babcia wiele przeszła, ale mimo dramatów ( 11 lat na Syberii, nagła śmierć synka i tragiczny wypadek dziadka) zachowała życiowy optymizm i radość z życia. Wciąż odwiedzają ją koleżanki, babcia żywo interesuje się politykiem i wciąż donosi mi o nowinkach medycznych. Taka babcia to po prostu skarb. A na razie pędzimy na obiad i szykujemy się na jutro!

Składniki na 2 porcje:

120 gramów suchego makaronu ( u mnie kokardki)

5 plastrów wędzonej szynki

4 łyżki groszku konserwowego

3 garście tartego, wyrazistego sera

100 ml śmietanki kremówki

Sól

Pieprz

Suszony koperek

Gotuję makaron al dente, odcedzam zostawiając 3 łyżki wody.

Szynkę kroję w kostkę. Przekładam na suchą patelnię, chwilę podsmażam, dodaję groszek i makaron. Dodaję wodę z gotowania makaronu, śmietankę, tarty ser, doprawiam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Podgrzewam 2-3 minuty. Od razu podaję. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.