Obiady

Makaron z groszkiem i szynką

1 Min. czytania

Co na środowy obiad? Może makaron z szynką i groszkiem? Bardzo prosto i smakowicie. Czyli w sam raz na środek tygodnia. Kilka składników, a  większość dodatkowo mamy w lodówce.  Dla mnie dzisiaj, to  wyjątkowo zabiegany dzień. Najpierw praca, potem szybki obiad, następnie prasowanie, ale najpierw wybieranie kreacji na czwartkowe spotkanie. A będzie to nadzwyczaj miłe spotkanie, bo to dzień urodzin mojej babci. I to są wyjątkowe urodziny, bo 90-te. Moja babcia swój wiek traktuje wyłącznie jako cyfrę. Chodzi do kosmetyczek, ma zawsze pomalowane paznokcie, i hennę na brwiach. Po domu chodzi w spódnicy, kardiganie i obowiązkowej broszce. Nałogowo podjada słodycze, wciąż gotuje dla 3 osobowej rodziny. Co prawda przez pandemię więcej czasu musi spędzić w domu i wzrok już niedomaga. Ale na moim sierpniowym weselu, babcia wytrzymała do 3 w nocy. I jeszcze marudziła, że ma ochotę na więcej, ale synowa chciała już wracać do domku:) Moja babcia jest cudowna, jutro jest jej dzień! Babcia wiele przeszła, ale mimo dramatów ( 11 lat na Syberii, nagła śmierć synka i tragiczny wypadek dziadka) zachowała życiowy optymizm i radość z życia. Wciąż odwiedzają ją koleżanki, babcia żywo interesuje się politykiem i wciąż donosi mi o nowinkach medycznych. Taka babcia to po prostu skarb. A na razie pędzimy na obiad i szykujemy się na jutro!

Składniki na 2 porcje:

120 gramów suchego makaronu ( u mnie kokardki)

5 plastrów wędzonej szynki

4 łyżki groszku konserwowego

3 garście tartego, wyrazistego sera

100 ml śmietanki kremówki

Sól

Pieprz

Suszony koperek

Gotuję makaron al dente, odcedzam zostawiając 3 łyżki wody.

Szynkę kroję w kostkę. Przekładam na suchą patelnię, chwilę podsmażam, dodaję groszek i makaron. Dodaję wodę z gotowania makaronu, śmietankę, tarty ser, doprawiam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Podgrzewam 2-3 minuty. Od razu podaję. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.