Obiady

Makaron z groszkiem i szynką

1 Min. czytania

Co na środowy obiad? Może makaron z szynką i groszkiem? Bardzo prosto i smakowicie. Czyli w sam raz na środek tygodnia. Kilka składników, a  większość dodatkowo mamy w lodówce.  Dla mnie dzisiaj, to  wyjątkowo zabiegany dzień. Najpierw praca, potem szybki obiad, następnie prasowanie, ale najpierw wybieranie kreacji na czwartkowe spotkanie. A będzie to nadzwyczaj miłe spotkanie, bo to dzień urodzin mojej babci. I to są wyjątkowe urodziny, bo 90-te. Moja babcia swój wiek traktuje wyłącznie jako cyfrę. Chodzi do kosmetyczek, ma zawsze pomalowane paznokcie, i hennę na brwiach. Po domu chodzi w spódnicy, kardiganie i obowiązkowej broszce. Nałogowo podjada słodycze, wciąż gotuje dla 3 osobowej rodziny. Co prawda przez pandemię więcej czasu musi spędzić w domu i wzrok już niedomaga. Ale na moim sierpniowym weselu, babcia wytrzymała do 3 w nocy. I jeszcze marudziła, że ma ochotę na więcej, ale synowa chciała już wracać do domku:) Moja babcia jest cudowna, jutro jest jej dzień! Babcia wiele przeszła, ale mimo dramatów ( 11 lat na Syberii, nagła śmierć synka i tragiczny wypadek dziadka) zachowała życiowy optymizm i radość z życia. Wciąż odwiedzają ją koleżanki, babcia żywo interesuje się politykiem i wciąż donosi mi o nowinkach medycznych. Taka babcia to po prostu skarb. A na razie pędzimy na obiad i szykujemy się na jutro!

Składniki na 2 porcje:

120 gramów suchego makaronu ( u mnie kokardki)

5 plastrów wędzonej szynki

4 łyżki groszku konserwowego

3 garście tartego, wyrazistego sera

100 ml śmietanki kremówki

Sól

Pieprz

Suszony koperek

Gotuję makaron al dente, odcedzam zostawiając 3 łyżki wody.

Szynkę kroję w kostkę. Przekładam na suchą patelnię, chwilę podsmażam, dodaję groszek i makaron. Dodaję wodę z gotowania makaronu, śmietankę, tarty ser, doprawiam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Podgrzewam 2-3 minuty. Od razu podaję. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.