Obiady

Indyk w sosie pomidorowo-koperkowym

1 Min. czytania

 Coś na szybki i pyszny obiad? Może kotleciki z indyka w sosie pomidorowo-koperkowym? Jakie to pyszne! To usłyszałam do męża. Bardzo mu smakowało. Aż tak, że podjadał sosik wprost z patelni. I wręcz zażądał natychmiastowej powtórki! Podobno taki sos zajadał już w przedszkolu. Do przedszkola nie chodziłam, nie znam się, dla mnie to był debiut smakowy. I cóż, naprawdę świetny debiut. Miękkie i delikatne mięso, i ten cudowny sos! No dobra, sama mogłabym go jeść solo. Ot tak po prostu!  Jeżeli chodzi o obiadowe dania, to wpisuję go na stałe do swojego menu. A w ogóle to ja tutaj o obiedzie, a  my mamy Nowy Rok! Jak spędziliście ten wieczór? Ja z parą przyjaciół i naszymi kotami. Mieć najlepszych przyjaciół tuż za ścianą to świetna rzecz! Mieliśmy maraton filmowy, do tego filmy, dużo pyszności do jedzenia i cóż, o 1 w nocy byliśmy już w domu. Tak aby witać Nowy Rok z naszymi kociakami! Maluchy bardzo się stęskniły, i organizowały sobie wyścigi za kuleczką. Ale chwila czułości i grzecznie poszły spać. A my rano zajęliśmy się słuchaniem Topu w radiu 357. I zjedliśmy ten pyszny obiad.

Składniki:

0,6 dg piersi z indyka

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

100 ml śmietanki 12%

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka sosu sojowego

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju

1 czubata łyżki mąki pszennej

Mięso osuszam, kroję na 4 kotlety. Doprawiam je solą i pieprzem, oprószam odrobiną mąki. 

Rozgrzewam olej, obsmażam kotlety po 2 minuty z każdej strony, posypuję papryką. 

W osobnej miseczce łączę sos sojowy ze śmietanką i koncentratem. Doprawiam solą i pieprzem. delikatnie wlewam sos na patelnię. Dodaję 3-4 łyżki wody, dodaję koperek. Zmniejszam moc palnika. Danie duszę 20 minut, często mieszając, można podlać dodatkowo wodą. 

Indyk w sosie pomidorowym idealnie pasuje do  tłuczonych ziemniaków i mizerii.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.