Obiady

Indyk w sosie pomidorowo-koperkowym

1 Min. czytania

 Coś na szybki i pyszny obiad? Może kotleciki z indyka w sosie pomidorowo-koperkowym? Jakie to pyszne! To usłyszałam do męża. Bardzo mu smakowało. Aż tak, że podjadał sosik wprost z patelni. I wręcz zażądał natychmiastowej powtórki! Podobno taki sos zajadał już w przedszkolu. Do przedszkola nie chodziłam, nie znam się, dla mnie to był debiut smakowy. I cóż, naprawdę świetny debiut. Miękkie i delikatne mięso, i ten cudowny sos! No dobra, sama mogłabym go jeść solo. Ot tak po prostu!  Jeżeli chodzi o obiadowe dania, to wpisuję go na stałe do swojego menu. A w ogóle to ja tutaj o obiedzie, a  my mamy Nowy Rok! Jak spędziliście ten wieczór? Ja z parą przyjaciół i naszymi kotami. Mieć najlepszych przyjaciół tuż za ścianą to świetna rzecz! Mieliśmy maraton filmowy, do tego filmy, dużo pyszności do jedzenia i cóż, o 1 w nocy byliśmy już w domu. Tak aby witać Nowy Rok z naszymi kociakami! Maluchy bardzo się stęskniły, i organizowały sobie wyścigi za kuleczką. Ale chwila czułości i grzecznie poszły spać. A my rano zajęliśmy się słuchaniem Topu w radiu 357. I zjedliśmy ten pyszny obiad.

Składniki:

0,6 dg piersi z indyka

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

100 ml śmietanki 12%

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka sosu sojowego

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju

1 czubata łyżki mąki pszennej

Mięso osuszam, kroję na 4 kotlety. Doprawiam je solą i pieprzem, oprószam odrobiną mąki. 

Rozgrzewam olej, obsmażam kotlety po 2 minuty z każdej strony, posypuję papryką. 

W osobnej miseczce łączę sos sojowy ze śmietanką i koncentratem. Doprawiam solą i pieprzem. delikatnie wlewam sos na patelnię. Dodaję 3-4 łyżki wody, dodaję koperek. Zmniejszam moc palnika. Danie duszę 20 minut, często mieszając, można podlać dodatkowo wodą. 

Indyk w sosie pomidorowym idealnie pasuje do  tłuczonych ziemniaków i mizerii.

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.