Obiady

Mielone z czosnkowym serkiem

1 Min. czytania
Przez dłuższy czas nie miałam ochoty na mięso. Ale nagle przyśniły mi się mielone. Tak wiem, ludzie mają różne sny. Są  królami, mają romanse z gwiazdami kina, chodzą na obiad z prezydentem, albo ścigają przestępców lepiej niż James Bond. A mi śnią się mielone. No jak się przyśniło, to nie ma bata. Trzeba smażyć. Tym razem moje ulubione drobiowe kotlety, nadziałam serkiem z czosnkiem. Dzięki temu kotlety wyszły bardzo soczyste i delikatne. I aromatyczne, wyraźnie czosnkowe. Zapewniam, smakują wyjątkowo, tak bardzo je polubiłam, że robiłam dwa dni z rzędu.
Przede mną bardzo aktywna sobota, jeszcze niewiele zrobiłam,a  już jestem zmęczona! Co to będzie wieczorem? Miłej i smacznej soboty.

Składniki na 4 kotlety:
 65 dg mięsa mielonego z kurczaka
4 ząbki czosnku
Pół średniej cebulki
1 duże jajko
2-3 łyżki kaszy manny
Sól, pieprz
Majeranek
Słodka papryka
100 gramów serka topionego
Olej rzepakowy do smażenia

Do podania – ziemniaki i mizeria

Bardzo drobno siekam czosnek. Serek łączę z 3/4 ilością czosnku i wkładam na minimum kwadrans do zamrażarki.
Siekam  cebulkę i razem z czosnkiem, dodaję do mięsa, wbijam jajko, doprawiam, dodaję kaszę mannę, wyrabiam masę na kotlety. Kroję serek topiony w małą kostkę, dodaję do mięsa,  formuję kotlety.
Rozgrzewam olej, smażę mielone po 6 minut z każdej strony, na średnim ogniu,.
Kotlety świetnie smakują zarówno na ciepło, jak na zimno, jako dodatek do kanapek. Ja swoje podałam z ziemniakami i ogórkami.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.