
Marcepan wkładam do zamrażarki na kwadrans.
Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Masło ucieram z cukrem, podaję sok i skórkę z cytryny. Jajka ubijam trzepaczką, dodaję mleko, delikatnie ubijam składniki, dolewam do maślanej masy.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta, ucieram szybko wszystkie składniki.
Marcepan ścieram na tarce- grube oczka,i dodaję do ciasta.
Formę do pieczenia smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę około 40 minut w 190 stopniach, lekko studzę.
Z podanych składników szykuję lukier, polewam nim ciasto.
O jezu, jakie to musi być pyszne!
O jezu, jakie to musi być pyszne!
Ciekawy pomysł na ciasto 🙂 Smacznie wyglada 🙂
Ciekawa kompozycja. To raczej nie moje smaki, ale wygląda i brzmi ciekawie 🙂
🙂
🙂
🙂
marcepanu nie lubuję;p
nie każdy lubi;)
Marcepan uwielbiam, ale na to żeby zrobić z no ciasto nie wpadlam, na pewbo wypróbuje przepis 😊
Marcepanu nie lubię, ale efekt końcowy wygląda naprawdę pysznie 🙂
Z pewnością wypróbuję 🙂
🙂
🙂
🙂
jak szpinaku;p
Ciekawa kompozycja smaków, lubię takie niebanalne pomysły 🙂
Bardzo lubimy marcepan ale jest go tak do ciasta nie dodawałyśmy 🙂 Też musimy kiedyś spróbować 🙂
polecam 🙂
polecam 🙂
Ja tuż przed obiadem, a tu takie pyszności… Idealne do kawki <3
W wolnej chwili zapraszam do siebie: http://bitasmietanka.blogspot.com 😉
Mniam, pysznie wygląda ☺
Nie lubię marcepanu, ale szwedzkie ciasta zazwyczaj są smaczne…więc może może…
Marcepan to moja ulubiona przekąska! Za te słodycze dałabym sobie rękę odciąć! Muszę koniecznie zrobić to ciasto! Mam nadzieję, że mi się uda 🙂
🙂
polecam, jest proste 🙂 tylko ja dałam mało cukru, jest mocno cytrynowe, jakby co polecam więcej cukru, jeżeli wolisz mniej wyrazistą cytrynę w smaku 😉
tutaj marcepan raczej nie dominuje w smaku, ale robi całą konsystencję 🙂
🙂
MMM już czuje smak tego ciacha! 🙂
🙂