Marcepan wkładam do zamrażarki na kwadrans.
Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Masło ucieram z cukrem, podaję sok i skórkę z cytryny. Jajka ubijam trzepaczką, dodaję mleko, delikatnie ubijam składniki, dolewam do maślanej masy.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta, ucieram szybko wszystkie składniki.
Marcepan ścieram na tarce- grube oczka,i dodaję do ciasta.
Formę do pieczenia smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę około 40 minut w 190 stopniach, lekko studzę.
Z podanych składników szykuję lukier, polewam nim ciasto.
Przepis na szwedzkie ciasto mazarynkowe zobaczyłam na blogu Moje Wypieki. Najpierw pomyślałam, że źle coś przeczytałam i chodzi o ciasto mandarynkowe. Chociaż potem zaczęłam myśleć i uznałam, że co jak co, ale Szwecja ma niewiele wspólnego z mandarynkami i niekoniecznie ten wypiek musi być jakimś narodowym przysmakiem na Północy Europy. Dopiero potem doczytałam, że ciasto mazarynkowe to ciasto cytrynowo-marcepanowe. Bardzo ciekawe w smaku. Skusiłam się, koniecznie chciałam je przygotować. Co prawda ostatnio rządzą ciasta z rabarbarem i wypieki z truskawkami, ale ja idę pod prąd i zabrałam się za ciasto marcepanowe. Przyznaję, nieco mnie poniosło. Zamiast zrobić wszystko zgodnie z przepisem, zaczęłam robić po swojemu. Gdy się zorientowałam było już za późno na zmianę, ale myślę,że nie wpłynęło to negatywnie na ciasto. Główną zmianą było to, że dodałam marcepan w czekoladzie, ciasto zyskało inny kolor i przyjemny smak. Nie oszukujmy się, z czekoladą wszystko smakuje jeszcze lepiej! Zaś sposób przygotowania wypieku również był inny, ale mój nie okazał się trefny. Ba, placek zniknął błyskawicznie. Zaskakujące jest to jaki ten wypiek ma delikatny smak, marcepan nie dominuje, idealnie zaś łączy się z cytryną. Efekt jest naprawdę wspaniały. Otrzymałam lekkie, orzeźwiające, proste i pyszne ciasto. W sam raz do popołudniowej herbatki. Polecam na weekend, i w ciągu tygodnia. Szybko poprawia nastrój i wprowadza w błogi nastrój.
150 gramów masła
3 duże jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
100 ml mleka
120 gramów marcepanu w czekoladzie (albo masy marcepanowej)
1/ 3 szklanki cukru
1 duża cytryna
1 łyżka proszku do pieczenia
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
O jezu, jakie to musi być pyszne!
O jezu, jakie to musi być pyszne!
Ciekawy pomysł na ciasto 🙂 Smacznie wyglada 🙂
Ciekawa kompozycja. To raczej nie moje smaki, ale wygląda i brzmi ciekawie 🙂
🙂
🙂
🙂
marcepanu nie lubuję;p
nie każdy lubi;)
Marcepan uwielbiam, ale na to żeby zrobić z no ciasto nie wpadlam, na pewbo wypróbuje przepis 😊
Marcepanu nie lubię, ale efekt końcowy wygląda naprawdę pysznie 🙂
Z pewnością wypróbuję 🙂
🙂
🙂
🙂
jak szpinaku;p
Ciekawa kompozycja smaków, lubię takie niebanalne pomysły 🙂
Bardzo lubimy marcepan ale jest go tak do ciasta nie dodawałyśmy 🙂 Też musimy kiedyś spróbować 🙂
polecam 🙂
polecam 🙂
Ja tuż przed obiadem, a tu takie pyszności… Idealne do kawki <3
W wolnej chwili zapraszam do siebie: http://bitasmietanka.blogspot.com 😉
Mniam, pysznie wygląda ☺
Nie lubię marcepanu, ale szwedzkie ciasta zazwyczaj są smaczne…więc może może…
Marcepan to moja ulubiona przekąska! Za te słodycze dałabym sobie rękę odciąć! Muszę koniecznie zrobić to ciasto! Mam nadzieję, że mi się uda 🙂
🙂
polecam, jest proste 🙂 tylko ja dałam mało cukru, jest mocno cytrynowe, jakby co polecam więcej cukru, jeżeli wolisz mniej wyrazistą cytrynę w smaku 😉
tutaj marcepan raczej nie dominuje w smaku, ale robi całą konsystencję 🙂
🙂
MMM już czuje smak tego ciacha! 🙂
🙂