Ciasta

Szwedzkie ciasto z marcepanem.

2 Min. czytania
Przepis na szwedzkie ciasto mazarynkowe zobaczyłam na blogu Moje Wypieki. Najpierw pomyślałam, że źle coś przeczytałam i chodzi o ciasto mandarynkowe. Chociaż potem zaczęłam myśleć i uznałam, że co jak co, ale Szwecja ma niewiele wspólnego z mandarynkami i niekoniecznie ten wypiek musi być jakimś narodowym przysmakiem na Północy Europy. Dopiero potem doczytałam, że ciasto mazarynkowe to ciasto cytrynowo-marcepanowe. Bardzo ciekawe w smaku. Skusiłam się, koniecznie chciałam je przygotować. Co prawda ostatnio rządzą ciasta z rabarbarem i wypieki z truskawkami, ale ja idę pod prąd i zabrałam się za ciasto marcepanowe. Przyznaję, nieco mnie poniosło. Zamiast zrobić wszystko zgodnie z przepisem, zaczęłam robić po swojemu. Gdy się zorientowałam było już za późno na zmianę, ale myślę,że nie wpłynęło to negatywnie na ciasto. Główną zmianą było to, że dodałam marcepan w czekoladzie, ciasto zyskało inny kolor i przyjemny smak. Nie oszukujmy się, z czekoladą wszystko smakuje jeszcze lepiej! Zaś sposób przygotowania wypieku również był inny, ale mój nie okazał się trefny. Ba, placek zniknął błyskawicznie. Zaskakujące jest to jaki ten wypiek ma delikatny smak, marcepan nie dominuje, idealnie zaś łączy się z cytryną. Efekt jest naprawdę wspaniały. Otrzymałam lekkie, orzeźwiające, proste i pyszne ciasto. W sam raz do popołudniowej herbatki. Polecam na weekend, i w ciągu tygodnia. Szybko poprawia nastrój i wprowadza w błogi nastrój.


Składniki:

150 gramów masła
3 duże jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
100 ml mleka
120 gramów marcepanu w czekoladzie (albo masy marcepanowej)
1/ 3 szklanki cukru
1 duża cytryna
1 łyżka proszku do pieczenia


Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy

Marcepan wkładam do zamrażarki na kwadrans.
Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Masło ucieram z cukrem, podaję sok i skórkę z cytryny. Jajka ubijam trzepaczką, dodaję mleko, delikatnie ubijam składniki, dolewam do maślanej masy.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta, ucieram szybko wszystkie składniki.
Marcepan ścieram na tarce- grube oczka,i dodaję do ciasta.
Formę do pieczenia smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę około 40 minut w 190 stopniach, lekko studzę.
Z podanych składników szykuję lukier, polewam nim ciasto.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.