Obiady

Moja botwinkowa

1 Min. czytania

Kobieta to jednak zmienną jest! Niedawno nie potrafiłam nawet spojrzeć na zupę z botwinki. A teraz podjęłam się ambitnego zadania i sama ją przygotowałam. I zjadłam. Z dokładkami! Sama się temu dziwię, i to jak. Ale w taką nieciekawą pogodę, w te deszczowe dni, talerz ciepłej zupy i ziemniaczków, po prostu jest wybawieniem. Czy tylko ja uważam, że deszcz i marne 13 stopni za dnia, to zdecydowanie za mało jak na sam koniec maja? Żądam powrotu wiosny, i to tej najpiękniejszej. Marzę by odrzucić parasol, płaszczyk i założyć lekką sukienkę, albo chociaż spódnicę. Ale wracajmy do zupy. To moje „wiosenne” odkrycie. Ta zupa jest lekka, delikatna, niezwykle smaczna. Zdecydowanie to takie danie, które zastępuje cały obiad. Jeżeli podacie ją z jajkiem i ziemniaczkami, to nabierzecie energii na solidne porządki, albo skakanie po kałużach. Generalnie polecam ją każdemu. A szczególnie tym, którzy jej nie lubią. Może pokochają ją, tak jak ja!

Składniki:
Bulion:
2 skrzydełka
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
2 pęczki botwinki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Kilka ziarenek pieprzu
Sól
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny
2 łyżki soku z cytryny
Pół pęczka koperku-posiekanego
4 łyżki śmietany 12 %

Do podania : 
Ziemniaki tłuczone ze skwarkami i jajko na twardo
Szykuję bulion. Gotuję skrzydełka, dodaję w całości obraną cebulę. Po kwadransie dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, marchewkę i pietruszkę. Gotuję 35 minut. 
 Dokładnie płuczę botwinkę.Siekam drobno buraczki z botwinki. Dodaję do zupy. Następnie siekam łodygi i liście, również wrzucam do zupy,. dodaję sok z cytryny i suszona włoszczyznę. Zupę gotuję 30 minut. Do kubeczka wlewam śmietankę, dodaję 3 łyżki ciepłej zupy, następnie dokładnie mieszam i mieszam z resztą zupy w garnku. Na końcu dodaję drobno posiekany koperek. 
Zupę podaję z jajkiem na twardo i ziemniaczkami. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.