Obiady

Moje De Voilale

1 Min. czytania
Odkąd pamiętam w restauracjach (poza Newską,czyli rosyjską) zamawiałam de Voilale, bez wyjątku. Byłam w nich zakochana bez pamięci. Delikatne,soczyste mięso, dużo pysznego masła w środku, do tego obowiązkowo dużo frytek i surówki. Teraz podarowałam sobie frytki, ale kotletów nie mogłam odpuścić. Takie najbardziej tradycyjne, z grubą i pyszną panierką. Wiem, wiem dobrze jakie to niezdrowe,ale zapominamy o kaloriach, tłuszczach i innych przykrych sprawach. Delektujemy się smakiem masła, i soczystym kurczakiem.

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
100 gramów masła
Pęczek pietruszki
1 duże jajko
2 łyżki mleka
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Łyżka masła klarowanego do smażenia

Zaczynam od przygotowania masła. Siekam pietruszkę, ucieram masło, lekko solę, dodaję zieleninę i przekładam masę na folię spożywczą. Formuję wałek i chłodzę w zamrażarce przez pół godziny.
Mięso opłukuję, lekko rozklepuję, dzielę na połowę. Doprawiam solą i pieprzem. Na środku każdego kawałka mięsa układam kawałek masła. Zwijam w roladkę i wkładam na kwadrans na lodówki.
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Na talerzyku wysypuję bułkę tartą. Kotlety panieruję w bułce tartej, jajku i znów w bułce tartej.
Rozgrzewam masło klarowane, smażę mięso na średnim ogniu po 4-5 minuty z każdej strony. Podaję z ziemniakami i sałatą.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.