Obiady

Owsiane racuchy z jabłkami

1 Min. czytania
Ha, jestem szczęśliwą posiadaczką zapasu drożdży. Dlatego też na szybki obiad w czasach kwarantanny zrobiłam racuchy. I to nie byle jakie,a  z mąki owsianej. Mąkę zrobiłam sama, w młynku do mielenia kawy, zmieliłam płatki owsiane. A tych też mam spory zapas, racuchy wyszły więcej zdrowsze i naprawdę smaczne. Do tego konfitura z czarnego bzu. Szybko, prosto i bardzo smacznie. Ostatnie tygodnie nie sprzyjają wielkiej kreatywności w kuchni, bo chociaż mamy więcej czasu na gotowanie, to równocześnie nie możemy swobodnie chodzić do sklepów i kupować poszczególne składniki. Ale ze składników, które mamy w domu, też można przygotować coś ciekawego, jak na przykład te racuchy. Spokojnego piątkowego wieczoru Wam życzę. U mnie dziś rządzi Spisek przeciwko Ameryce!


Składniki:
1/3 kostki drożdży
1 jajko
350 ml letniego mleka
400 gramów mąki owsianej
2 jabłka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki konfitury z bzu
Cukier puder
Masło klarowane do smażenia


W kubeczku ucieram drożdże z 5 łyżkami mleka, łyżka cukru i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans. 
W międzyczasie obieram jabłka i ścieram je na tarce. Do dużej miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, dodaję zaczyn i resztę mleka. Mieszam składniki, na końcu dodaję jabłka. Ciasto będzie dość luźne, odstawiam je na pół godziny. 
Rozgrzewam masło, łyżką nabieram porcje ciasta, smażę placki przez 3 minuty z każdej strony. Podaję z konfiturą i cukrem pudrem.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.