Ciasta

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą i orzechami

1 Min. czytania
Uwielbiam to ciasto. Po prostu je uwielbiam. Jest mięciutkie i wyjątkowo aromatyczne. Korzenne przyprawy, orzechy i biała czekolada na wierzchu. I jest pysznie!Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, wszyscy myśleli, że to piernik. A teraz nikt już się nie pomyli. Aromat ciasta marchewkowego jest naprawdę wspaniały. Moja dzisiejsza wersja jest mocno orzechowa, i czekoladowa. Ale tak biało-czekoladowa. Pyszna  polewa z białej czekolady, z odrobiną cynamonu i dodatkową porcją orzechów. Kombinacja, która na pewno poprawi humor! Mnie powitała słoneczna niedziela, żałuję, że muszę zostać w domu, ale nie będę się nudzić. Zarządzam dzień czytania,z  dobrym ciachem u boku!
Składniki:
4 starte marchewki-średniej wielkości
1,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej
3 duże jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
120 gramów cukru
15 orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta mielonego imbiru

Polewa:
80 gramów białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
Pół łyżeczki cynamonu mielonego
Kilka włoskich orzechów

Siekam orzechy.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem, następnie dodaję olej i dalej miksuję. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, delikatnie mieszam. Na końcu do masy dodaję marchewkę i orzechy, dokładnie łączę wszystkie składniki. 
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, piekę placek przez 50-55 minut w 185 stopniach. 
Kiedy placek się studzi szykuję polewę. Czekoladę rozpuszczam razem z kremówką i cynamonem. Ciepłą polewą smaruję ciasto, na wierzchu układam orzechy. 

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.