Obiady

Spaghetti Carbonara

1 Min. czytania
Co jak co, ale makaron ma wyjątkowe miejsce w mojej kuchni. Uwielbiam go w każdej możliwej postaci! A w takiej to już szczególnie. Carbonara. Za pierwszym razem jej nie polubiłam. Dlaczego? Ano by była to carbonara po polsku, z masą śmietanki.A jak wiadomo, ja i śmietanka to kiepski duet. Dlatego też niespecjalnie przypadła mi do gustu. Aż do czasu kiedy to wzięłam sprawy w swoje kulinarne ręce. Sama zaczęłam robić perfekcyjną carbonarrę! Jest po prostu idealna.Bardzo kremowy i delikatny sos, cudownie wysmażony boczek, i ten dodatek  Parmezanu! Pamiętajcie, ten makaron uda się tylko z tym serem. Żadnym innym. A jak Wy robicie Carbonarrę? Drużyna śmietanki, czy strzeżecie tradycyjnego przepisu?
Smacznego dnia!

Składniki:
Makaron spaghetti – ilość dowolna, ja na 2 osoby dałam 200 gramów
3 żółtka
50 gramów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki tartego Parmezanu
Sól
Pieprz

Makaron gotuję al dente.
Kroję boczek w bardzo drobną kostkę, siekam czosnek.. Na  rozgrzanej oliwie podsmażam boczek 3 minut, dodaję czosnek i smażę całość razem 5-6 minut.
W osobnej miseczce ubijam jajka razem z większością sera-2 łyżeczki zostawiam na wierzch, solę i pieprzę. Na patelnię przekładam makaron, zalewam jajecznym sosem, podgrzewam kilka sekund, następnie wyłączam grzanie i mieszam całość 2 -3 minuty, tak aby sos idealnie połączył się z makaronem, a ciepło uwolniło cały aromat sera. Danie posypuję odłożonym serem. Natychmiast podaję.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Panda. Ramen we Wrocławiu.

1 Min. czytania
Czas na małą wycieczkę, kto ma ochotę na Ramen? W tym celu udamy się do Wrocławia. Przyznaję, nieco zazdroszczę mieszkańcom tego miasta….
Obiady

Casa di Tuzza, Jastarania

1 Min. czytania
Dziś będzie polecenie, pojedziemy na Jastarnię. Jastarnia to malutka, ale przepiękna wieś na samym początku kraju. Z jednej strony oblewają ją wody…
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.