Ale dawno nie robiłam kruchego ciasta! Naszła mnie na mnie ogromna ochota. I jakaś taka tęsknota. Koncepcja tego ciasta jest odrobina podobna do pleśniaka, dobrze znanego ciasta. Niby podobna a jednak zupełnie inna. Bazą jest kruche ciasto, porzeczkowa galaretka z domowej spiżarni, piana z białek i dużo, dużo migdałów. Ot, niby takie zwykłe ciasto, ale smakuje naprawdę wybornie. Kwaskowate porzeczki od razu przywodzą na myśl letnie popołudnia. Albo taką niedzielę, kiedy kilka godzin oddzielałam owoce od gałązek, by zrobić tę wyjątkową galaretkę. I pamiętam dokładnie jak wtedy narzekałam, stałam w tej kuchni i mówiłam sobie, a po co kupowałaś 3 kilogramy porzeczek? Ano właśnie po to! By przygotować takie ciasto i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. I to niezależnie od pogody za oknem! Jakie plany na weekend? Kto idzie na spacer?
Składniki:
4 jajka
150 gramów masła
150 gramów cukru
300 gramów mąki pszennej
Esktrakt wanilowy
Pół szklanki płatków migdałowych
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (najlepiej domowej)
Szczypta soli
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielam białka od żółtek. Na stolnicę wysypuję mąkę, masło, dodaję żółtka, cukier i wanilię. Zagniatam gładkie kruche ciasto. Formuję kulę i wsadzam ją na godzinę do lodówki.
Ubijam pianę z białek , dodaję połowę porcji migdałów, mieszam raz. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
Kruche ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na dwie nierówne części. Większą rozwałkowuję i przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smaruję dżemem, na nim wykładam pianę z białek. Na wierzchu układam resztę kruchego ciasta-ja rwę je palcami na kawałeczki. Placek piekę 20 minut . Po tym czasie wierzch posypuję migdałami i piekę kolejne 20 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
placek wygląda pysznie
Migdały… 🙂
Yum pyszny placek 🙂
🙂
dziękuję:)
😉
wygląda bosko 🙂 jadłabym 🙂
Zjadłabym i to z dokładką!
🙂
🙂
Robisz coraz piękniejsze zdjecia… te ma klimat i tenstół <3
Wyszło tak vitage z tym plackiem 🙂
Nie jadłam nigdy takiego placka. Wygląda przepysznie.
Oh this sounds like such a delicious cake recipe, thank you for sharing xo
dziękuję;)
polecam!
;0
Najlepsze ciacho ☺
😉
O matko, teraz będzie za mną chodzić to ciasto 🙂
wybacz!
Normalnie smak lata <3 Moja mama kiedyś robiła placek z porzeczkami jak od cioci z działki dostalismy dużo. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kruche ciasto.
😉
zamiast porzeczek bym dała śliwki:)
Z porzeczką dawno ciasta nie jadłam, muszę spróbować tego przepisu 🙂
kto co lubi!
😉
Wygląda obłędnie 🙂 Już niedługo sezon na owocowe ciasta rozkwitnie w pełni. Uwielbiam ten czas.
Smak dzieciństwa, ciasto jak u babci
😉
😉
Poezja smaku!
Wygląda pysznie i smakowicie 🙂
So good, I love it!
xoxo
Lovely
http://mynameislovely.com
Migdały z porzeczkami, świetna sprawa zwłaszcza z kruszonką 🙂
dziekuję!
😉
;0
Moja ciocia często robi latem taki placek, ale ze świeżymi owocami 🙂
🙂
Mniam, ale bym zjadła taki 🙂