Ciasta

Placek porzeczkowy z migdałami

1 Min. czytania
Ale dawno nie robiłam kruchego ciasta! Naszła mnie na mnie ogromna ochota. I jakaś taka tęsknota. Koncepcja tego ciasta jest odrobina podobna do pleśniaka, dobrze znanego ciasta. Niby podobna a jednak zupełnie inna. Bazą jest kruche ciasto, porzeczkowa galaretka z domowej spiżarni, piana z białek i dużo, dużo migdałów. Ot, niby takie zwykłe ciasto, ale smakuje naprawdę wybornie. Kwaskowate porzeczki od razu przywodzą na myśl letnie popołudnia. Albo taką niedzielę, kiedy kilka godzin oddzielałam owoce od gałązek, by zrobić tę wyjątkową galaretkę. I pamiętam dokładnie jak wtedy narzekałam, stałam w tej kuchni i mówiłam sobie, a po co kupowałaś 3 kilogramy porzeczek? Ano właśnie po to! By przygotować takie ciasto i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. I to niezależnie od pogody za oknem! Jakie plany na weekend? Kto idzie na spacer?


Składniki:
4 jajka
150 gramów masła
150 gramów cukru
300 gramów mąki pszennej
Esktrakt wanilowy
Pół szklanki płatków migdałowych
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (najlepiej domowej)
Szczypta soli


Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielam białka od żółtek. Na stolnicę wysypuję mąkę, masło, dodaję żółtka, cukier  i wanilię. Zagniatam gładkie kruche ciasto. Formuję kulę i wsadzam ją na godzinę do lodówki. 
Ubijam pianę z białek , dodaję połowę porcji migdałów, mieszam raz. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. 
Kruche ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na dwie nierówne części. Większą rozwałkowuję i przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smaruję dżemem, na nim wykładam pianę z białek. Na wierzchu układam resztę kruchego ciasta-ja rwę je palcami na kawałeczki. Placek piekę 20 minut . Po tym czasie wierzch posypuję migdałami i piekę kolejne 20 minut. 
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.