Obiady

Pasta alla Norma

1 Min. czytania

Święta, święta i znów po. Jak zwykle minęły za szybko. W tym roku nie zrobiłam nadmiaru jedzenia, było akurat. Wczoraj na obiad miałam już dość mięsa i ciężkich dań. Musiałam zjeść coś warzywnego i lżejszego niż świąteczne menu. Tak więc powstała ta pyszna pasta, czyli makaron z bakłażanem i pomidorami. Pełnia smaku małym kosztem sił. Pyszne, smaczne, sycące, delikatne. Można użyć razowego makaronu, po ostatnich dniach będzie to bardzo dobre dla naszego organizmu. Ja na 3 dni wracam do codzienności. Praca i dom. A potem kolejny dłuższy weekend, a na razie myślę o tym, kiedy skończy mi się praca, kiedy wrócę do domu i kiedy znów odpocznę! 

Składniki:

1 bakłażan

Puszka pomidorów bez skóry

3 ząbki czosnku

Serek biały typu włoskiego

Makaron spaghetti

Sól

Świeżo mielony pieprz

Ostra papryka-szczypta

Oliwa z oliwek- 2 łyżki.

Makaron gotuję al dente. 

Bakłażan kroję w kostkę, posypuję sporą ilością soli, odstawiam na kwadrans, po tym czasie przepłukuję dokładnie pod bieżącą wodą. 

Rozgrzewam oliwę- 1 łyżka, siekam czosnek i przesmażam go na złoto. Na patelnię dodaję bakłażan, po 3 minutach zdejmuję warzywa z patelni. Znów wlewam olej na patelnię, przekładam pomidory, doprawiam, duszę 5 minut, następnie dodaję bakłażany, podduszam minutę. 

Do miseczek wkładam makaron, polewam sosem, posypuję kawałkami sera, posypuję solą i pieprzem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.