Ciasta

Babeczki z bakaliami i dżemem

1 Min. czytania
I powoli przyszło nam żegnać rok 2020. Na pewno nie będziemy za nim jakoś szczególnie płakać. Aczkolwiek dla mnie osobiście nie był taki zły. W pracy było bardzo spokojnie, albo nie, mieliśmy naprawdę masę pracy i wiele razy śniadanie jadłam w biurze o 14, z  powodu nadmiaru zajęć.Oczywiście pandemia dała nam w kość, sama przechorowałam wirusa, na szczęście obyło się bez objawów, poza tym jednym najgorszym, nie miałam smaku przez tydzień. Ale wiem, że miałam ogrom szczęścia. Gorzej przechodzili covid moi rodzice, do dziś męczą ich skutki uboczne. Polubiłam maseczki, przynajmniej oszczędzam czas na makijażu, chociaż ciągle mnie denerwują zaparowane okulary. Przez obostrzenia musiałam zmienić wiele planów, ale ogólnie muszę przyznać, że to był całkiem udany rok. I kończę go na słodko, z babeczkami. W sam raz na kameralne, domowe pożegnanie roku, i na powitanie nowego, z większą nadzieją i z jeszcze większymi planami! Babeczki robi się błyskawicznie,uroczo wyglądają  i pysznie smakują. Są mięciutkie, delikatne i nie można im się długo opierać!
Dużo radości w 2021 roku! Byśmy byli zdrowi!

Składniki:


2 duże jajka
250 ml mleka
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki dżemu morelowego bądź brzoskwiniowego
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 garście posiekanych rodzynek i płatków migdałowych


Dodatkowo:
5 łyżek dżemu morelowego bądź brzoskwiniowego
3 garście płatków migdałowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia łączę w jednym naczyniu. W drugim łączę mleko, jajka, olej i dżem, łączę obie zawartości misek, ale krótko, tylko do połączenia składników, na koniec dodaję bakalie i mieszam raz. 
Formę do muffinek wykładam papilotkami, wylewam w nie ciasto w 2/3 wysokości foremki. Babeczki piekę 25 minut w 185 stopniach. 
Dżem podgrzewam, ciepłym dżemem smaruję babeczki, posypuję migdałami.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.