Obiady

Pelati

1 Min. czytania
Kulinarna podróż do Włoch. Aczkolwiek zostajemy w Gdańsku. Będziemy we Włoszech, z widokiem na Motławę. Pelati to stosunkowo młoda knajpka w Gdańsku, w pięknym miejscu. Oczywiście wiedziałam, że muszę ją odwiedzić! Wybrałam się więc tam na obiad. 
Od wejścia czuć wspaniałą atmosferę. Miła kelnerka od razu się nami zajęła, skierowała do stolika i podała karty. Mówiąc szczerze, wygląd knajpki jest rewelacyjny. Stąd po prostu nie chce się wychodzić. Jest ciepło, rodzinnie, włosko, i nawet ponury dzień zamienia się we włoskie wakacje!
Karta jest w sam raz, jest z czego wybierać, ale pozycji nie jest zbyt dużo. Naje się i tutaj i wegetarianin i miłośnik mięsa. Fan pizzy czy konkretnych obiadów. My wybraliśmy krem z czosnku, pizzę z pastą truflową i salami, oraz gnocchi z pietruszkowym pesto i mozzarellą.
Po jakichś 10 minutach dostajemy zupę. Pyszny gęsty krem o naprawdę delikatnie czosnkowym smaku. Do tego czipsy z salami i chrupiąca bagietka. Nie sądziłam,że zupa może być tak delikatna, a jednocześnie aż tak czosnkowa. Coś rewelacyjnego. 

Czas na drugie danie. Pizza była naprawdę świetna. Cienka, dobrze wypieczona, wszystkie składniki były naprawdę wysokiej jakości. Pasta truflowa genialnie podbijała smak pizzy. Pikantne salami i papryczki, były kropką nad i. Nawet ja, wielka przeciwniczka pizzy-mam złe wspomnienia, skusiłam się na kawałek i naprawdę mi smakowało! A teraz opowiem o gnocchi. To one skradły moje serce. Ziemniaczane kluseczki, wspaniałe, delikatne pietruszkowe pesto, najwyższej jakości mozzarella i suszone pomidory. Bardzo mi smakowało połączenie ciepłych kluseczek i zimnej mozzarelli, która zachowała swój kształt i pełnię smaku. Danie na wielką piątkę z plusem. 

Z restauracji wyszliśmy wyjątkowo zadowoleni. Podobała nam się atmosfera tego miejsca, wspaniała obsługa i oczywiście pyszne, włoskie jedzenie. Jak będziecie w Gdańsku, koniecznie wpadnijcie do Pelati. 
Pelati, Gdańsk, Stara Stocznia 2/3

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.