ObiadyVege

Pesto pietruszkowo-słonecznikowe

1 Min. czytania

 Dziś mam szalony dzień. Ostatni dzień pracy przed wolnym. Musiałam dokończyć kilka tematów, przygotować plan zadań, dla reszty zespołu. Potem już tylko umyć kubeczki, wrócić pociągiem do domu i … Przestać martwić się firmą na cały tydzień. Uff, ależ mi jest potrzebny ten wolny tydzień. Mam w planie porządnie wypocząć, zregenerować siły i co najważniejsze, wyspać się! Te ostatnie dni pełne egzaminów, nauki, nocnego szykowania projektów i normalnej, codziennej pracy, zabrały mi wszystkie siły. Dosłownie. Za dużo kawy, za mało snu. Za dużo komputera, za mało spacerów. Teraz to wszystko nadrobię, będę cieszyć się wiejskimi widokami i zdrowym jedzeniem. Truskawki prosto z krzaka, spacery po lesie i wiejski twarożek. Tego mi będzie trzeba. Już nie mogę się doczekać tego sielskiego tygodnia. A na razie przede mną praca, sprzątanie i pakowanie. A wczoraj były ostatnie egzaminy. Semestr zakończony, uczelnia do października ma ode mnie wolne. Na ten szalony dzień przygotowałam mega szybkie i pyszne pesto. Pietruszka z ogródka, wszystko inne z szafki. Dwie minuty i gotowe. Szybciej się nie da. A jakie to zdrowe. I jakie pyszne!


Składniki:

2 pęczki pietruszki

4 garście ziaren słonecznika

2 ząbki czosnku

Pół papryczki chilli

2 łyżki oliwy

2 garście płatków drożdżowych

Świeżo mielony pieprz

Sól

Makaron spaghetti

Gotuję makaron al dente, zostawiając 3 łyżki wody z gotowania makaronu. 

Pietruszkę myję, czosnek obieram z łupinek. 

Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni.

Do kielicha blendera wrzucam natkę pietruszki, dodaję czosnek, papryczkę chilli, sól i pieprz. Dokładnie miksuję, następnie dodaję garść płatków drożdżowych i wodę z gotowania makaronu, szybko miksuję. 

Pesto łączę z makaronem, dokładnie mieszam. Przed podaniem posypuję płatkami drożdżowymi.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.