Ciasta

Bezowy tort z owocami lata

2 Min. czytania

 Dziś Wasz kuszę czymś niezwykłym. Czyli bezą z kremem. Beza to ciasto, które niekoniecznie często gości w  moim domu. Uważam, że to wyjątkowy deser, na naprawdę wyjątkowe okazje. Staram się nie myśleć ile w bezie jest cukru, tylko jeść ją z  wielkim smakiem. Jako, że beza jest słodka, do kremu nie dodaję już cukru. Dodaję też mocno gorzką czekoladę, w ramach kontrastu. Bardzo to lubię, słodka beza, i dodatki, które nie są najsłodsze, ale podkręcają smak. Moja bez jest z wierzchu chrupiąca, a w środku lekko ciągnąca się. Czyli idealna, przynajmniej dla mnie. Smaczna beza, pyszny krem. Lepiej być nie może. Szkoda, że ten weekend nie będzie tak idealny, jak ten tort. Czeka mnie 6 egzaminów. Wszystko skumulowane w dwa dni. Ten tydzień był niezwykle wręcz ciężki, łączyłam pracę ze studiami. Nie mogę się doczekać późnego, niedzielnego wieczoru, kiedy usiądę w ogrodzie, odetchnę i zacznę myśleć o urlopie. A on już tuż, tuż! 

Łapcie przepis i pieczcie ten tort na weekend. A mi życzcie połamania myszki, wszakże egzaminy są online!

Składniki:

Beza:

6 białek

300 gramów drobnego cukru

1 łyżeczka octu jabłkowego

Szczypta soli


Krem:

500 ml śmietanki 36 %

2 opakowania usztywniacza do śmietany

4 garście malin

1 łyżka erytrytolu

10 dużych truskawek

6 kostek gorzkiej czekolady 86 %

Listki mięty

Białka powinny mieć temperaturę pokojową. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Białka ubijam w misce, idealniej czystej i suchej. Lekko spieniam je z solą, i zaczynam po łyżeczce dodawać cukier. Ubijam na sztywną, gęstą i błyszczącą pianę. Następnie dodaję ocet i delikatnie ubijam. 

Blachę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem. Ołówkiem rysuję koło, wypełniam je pianą, w środku robię lekkie wgłębienie. 

Blachę wkładam do piekarnika, i od razu zmniejszam temperaturę do 150 stopni. Bezę suszę przez 90 minut. 

Przepłukane maliny rozgniatam z erytrytolem na mus. Owoce powinny całkiem się rozpaść. 

Ubijam śmietankę, dodaję usztywniacz. 

Czekoladę drobno siekam. Truskawki myję, kroję na połówki. 

Śmietanę wykładam na bezę. polewam malinami, dekoruję truskawkami i posypuję czekoladą. Deser wkładam do lodówki, podaję go mocno schłodzony. 

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.