Vege

Bulgur z tofu i warzywami

2 Min. czytania

To u mnie standard. Taki od zawsze, kiedy byłam młodzieżową studentką, w czasie sesji najczęściej musiałam pilnie porządkować pokój. Tak i teraz, szukam nowych przepisów, byleby tylko uniknąć długiego siedzenia nad książkami. Wiadomo, uczę się, naprawdę się uczę. Ale jednak chwila w kuchni, zamienia się w dłuższą chwilę. Bo kusi nowy przepis, nowy pomysł na obiad. Tym razem miało być lekko, kolorowo i bardzo zdrowo. Wyszedł mi wegański obiad doskonały. Sycący, pyszny i aromatyczny. I oczywiście niesamowicie prosty. Bardzo lubię różne kasze, w tej potrawie użyłam Bulguru, głównie z powodu szybkiego i prostego przygotowania. Wystarczy 10 minut i kasza gotowa. Ważne dla wszystkich uczących się, ta kasza to dobre źródło magnezu i witamin z grupy B. Dzięki tem żadna sesja nie będzie nam straszna. A dodatkowo to naprawdę bogactwo błonnika, więc unikamy podjadania nad dodatkami. Także sami widzicie, kiedy robiłam to danie, to naprawdę dbałam o zdanie egzaminów.  Wszystko idealnie się łączyło, i w smaku tego dania, jak i w składnikach, które wspierają moje naukowe zmagania. Łapcie przepis i gotujcie to pyszne i proste danie. Śmiało zróbcie go więcej, będzie świetne na lunch do pracy. Na zimno też jest pycha! Wniosek jest prosty, musicie spróbować. 

Składniki:

100 gramów kaszy bulgur

100 gramów Tofu

1 cukinia

1 duża czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

3 garście  posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki sosu sojowego

Pół papryczki chilli

Sól

Pieprz

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale o 2 minuty krócej niż zaleca producent. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać kaszę w lodówce. 

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaję 2 łyżki oliwy, sos sojowy, oregano i paprykę. Mieszam i odstawiam na minimum 20 minut. 

Cukinię obieram i kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam. Paprykę kroję w średniej wielkości kostkę, a papryczkę w malutką kosteczkę. 

Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę przez 2 minuty. Dodaję tofu, i ostrą papryczkę, smażę minutę. Następnie dodaję cukinię i paprykę, doprawiam solidnie solą i pieprzem, smażę razem 5 minut. Teraz dodaję kaszę i mieszając wszystko, smażę razem 3 minuty. 

Przed podaniem danie posypuję natką pietruszki. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.