Obiady

Naleśniki z jabłkami i rabarbarem

2 Min. czytania

 Dziś jest wyjątkowy dzień. Tak, tak, już jestem bardzo dorosła. Nie chce mi się w to wierzyć, ale za lata, będę miała moją drugą 18-stkę! Co mnie dziwnie zaskakuje. No bo jak to, kiedy to minęło? Pamiętam dokładnie ten dzień. Spędziłam go  z koleżankami i kuzynkami. Były różowe balony i torcik, który zrobiła moja siostra. Składał się on z kupnych blatów biszkoptowych, kremu z torebki i truskawek. Jakoś nie przykładałam wagi do imprez urodzinowych. Wyjście do klubu czy na dyskotekę, wprawiało mnie w  silne dreszcze. Jedyne czego nie rozumiem, to ten róż? Jak to i czemu właśnie on? Przecież go nie lubiłam! No dobrze, lubię go w naturze. W kolorze piwonii i rabarbaru. Moje pelargonie są w dwóch odcieniach różu, chyba jednak nie jestem taka nieczuła na ten róż. Chociaż najbardziej lubię biel i czerń. No dobrze, z racji mojego urodzinowego, lekko różowego nastroju zrobiłam naleśniki. Wypełnione rabarbarem i jabłkami. Naleśniki są budyniowe, cudowne, delikatne i pachnące na kilometr. A ten farsz? Poezja! Słodkie jabłka i kwaśny rabarbar. Ach, jak pysznie! I jak prosto, wspaniałe danie na śniadanie, obiad, albo kolację. Idealne, by celebrować ważne chwile. I te całkiem zwyczajne. 

                                                                       Smacznego!

Składniki na naleśniki – wyszło ich 8 sztuk

2 małe  jajka

2 opakowania budyniu waniliowego

150 ml mleka

100 ml wody mineralnej gazowanej

100 gramów mąki pszennej

2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

2 duże słodkie jabłka

3 laski rabarbaru

1 łyżka miodu

100 ml soku z pomarańczy

1 pełna łyżka masła


Do podania:

jogurt naturalny, cynamon

Zaczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. Do wysokiej miski wbijam jajka, dodaję mleko, wodę i olej. Następnie dosypuję mąkę z budyniami, dokładnie miksuję. Masę odstawiam na pół godziny. 

Teraz czas na farsz. Rabarbar myję, jeżeli jest twardawy to obieram. Owoc kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam rabarbar, smażę. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do rabarbaru. Całość podsmażam około 3-4 minuty, następnie dodaję miód i sok. Całość podgrzewam 5-6 minut. Owoce powinny zmięknąć, ale zachować kształt. 

Z ciasta smażę naleśniki. Faszeruję je owocami, składam w trójkąty. Ja dodatkowo takie naleśniki podsmażyłam na patelni, na klarowanym maśle. Idealnie smakują z jogurtem i cynamonem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.