Obiady

Naleśniki z jabłkami i rabarbarem

2 Min. czytania

 Dziś jest wyjątkowy dzień. Tak, tak, już jestem bardzo dorosła. Nie chce mi się w to wierzyć, ale za lata, będę miała moją drugą 18-stkę! Co mnie dziwnie zaskakuje. No bo jak to, kiedy to minęło? Pamiętam dokładnie ten dzień. Spędziłam go  z koleżankami i kuzynkami. Były różowe balony i torcik, który zrobiła moja siostra. Składał się on z kupnych blatów biszkoptowych, kremu z torebki i truskawek. Jakoś nie przykładałam wagi do imprez urodzinowych. Wyjście do klubu czy na dyskotekę, wprawiało mnie w  silne dreszcze. Jedyne czego nie rozumiem, to ten róż? Jak to i czemu właśnie on? Przecież go nie lubiłam! No dobrze, lubię go w naturze. W kolorze piwonii i rabarbaru. Moje pelargonie są w dwóch odcieniach różu, chyba jednak nie jestem taka nieczuła na ten róż. Chociaż najbardziej lubię biel i czerń. No dobrze, z racji mojego urodzinowego, lekko różowego nastroju zrobiłam naleśniki. Wypełnione rabarbarem i jabłkami. Naleśniki są budyniowe, cudowne, delikatne i pachnące na kilometr. A ten farsz? Poezja! Słodkie jabłka i kwaśny rabarbar. Ach, jak pysznie! I jak prosto, wspaniałe danie na śniadanie, obiad, albo kolację. Idealne, by celebrować ważne chwile. I te całkiem zwyczajne. 

                                                                       Smacznego!

Składniki na naleśniki – wyszło ich 8 sztuk

2 małe  jajka

2 opakowania budyniu waniliowego

150 ml mleka

100 ml wody mineralnej gazowanej

100 gramów mąki pszennej

2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

2 duże słodkie jabłka

3 laski rabarbaru

1 łyżka miodu

100 ml soku z pomarańczy

1 pełna łyżka masła


Do podania:

jogurt naturalny, cynamon

Zaczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. Do wysokiej miski wbijam jajka, dodaję mleko, wodę i olej. Następnie dosypuję mąkę z budyniami, dokładnie miksuję. Masę odstawiam na pół godziny. 

Teraz czas na farsz. Rabarbar myję, jeżeli jest twardawy to obieram. Owoc kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam rabarbar, smażę. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do rabarbaru. Całość podsmażam około 3-4 minuty, następnie dodaję miód i sok. Całość podgrzewam 5-6 minut. Owoce powinny zmięknąć, ale zachować kształt. 

Z ciasta smażę naleśniki. Faszeruję je owocami, składam w trójkąty. Ja dodatkowo takie naleśniki podsmażyłam na patelni, na klarowanym maśle. Idealnie smakują z jogurtem i cynamonem. 

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.