Ciacho na weekend? Oczywiście wypiek z truskawkami. Tradycyjna drożdżówka, ale po nowemu. Dla tych, którzy boją się drożdżowego ciasta, nie lubią zagniatania i mieszania. To wyjątkowo leniwe ciacho, wymaga minimum pracy. Gwarantuję Wam, że prościej się nie da. Oczywiście można kupić ciasto w cukierni, ale nie oszukujmy się, zapach świeżo upieczonego placka drożdżowego, to najpiękniejszy aromat, jaki można sobie wyobrazić. To ciasto daje maksimum smaku i tyle samo przyjemności. Miękkie, delikatne ciasto, aromatyczne, słodziutkie truskawki i chrupiąca kruszonka. To niezwykle aromatyczne ciasto, pięknie pachnie wanilią i owocami. Miks lata, w każdym kawałku. Drożdżówki są wyjątkowo podzielne i łatwe w transporcie. Piknik? Długi spacer po parku? Wycieczka rowerowa? A może wypad na plażę? Co kto lubi. Ja z tym ciastem będę siedzieć w ogrodzie i uczyć się do coraz bliższej sesji. Uwielbiam ten mój ogród, moja oaza i mój mały świat. Dookoła zieleń, kwiaty, cisza i spokój. Koszyk truskawek, kompot z rabarbaru i cała blaszka ciasta dla mnie. No, dobrze, może pół blaszki, bo mąż do porannej kawki wziął trzy dokładki ciasta. I w ogóle mu się nie dziwię. Nic a nic. Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego świetnie się podjada od samego rana. Będzie mi jutro towarzyszyło podczas kolejnych zajęć na uczelni i szykowaniu konspektu mojej pracy zaliczeniowej. A wieczorem pójdę na długi, długi spacer. Ach, chwilo trwaj!
3 duże jajka
250 ml mleka ( lekko ciepłego)
500 gramów mąki pszennej
50 dg świeżych drożdży
100 ml oleju
100 gramów erytrytolu
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
około 15 dużych truskawek
Kruszonka :
50 gramów masła
80 gramów mąki
50 gramów erytrytolu
Ekstrakt waniliowy
Do dużej miski wbijam jajka, dodaję pokruszone drożdże, mleko, cukier waniliowy, erytrytol i olej. Miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.
Rano wyjmuję ciasto i odstawiam na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie dodaję mąkę i sól, mieszam łyżką do połączenia składników- wystarczy kilkanaście sekund.
Zostawiam ciasto na chwilę. W międzyczasie myję truskawki, usuwam szypułki i kroję je na połówki. Ze składników zagniatam kruszonkę.
Formę do pieczenia ( moja blaszka 20×30 cm), wykładam papierem, przekładam ciasto, na wierzchu układam truskawki, ciasto posypuje kruszonką. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 40-45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, albo polukrować drożdżówkę.
Pycha! Jeszcze z rabarbarem bardzo lubię 🙂
Uwielbiam takie drożdżowe ciasto. Pychota.
O mniam, ale cudowna !
🙂
🙂
🙂
Ach jak ja uwielbiam drożdżówki 🤩🤩
nie dziwię się 🙂
Uwielbiam drożdżówki z truskawkami! Dodałabym tutaj jeszcze rabarbar i przepis idealny dla mnie 🙂
Bardzo pysznie się prezentuje a i chyba tańsze niż w cukierni. 😉
śmiało można dodać:)
i zdrowsze:)
Wygląda wspaniale i jak mało pracy przy cieście.