Ciasta

Nocna drożdżówka z truskawkami

2 Min. czytania

Ciacho na weekend? Oczywiście wypiek z truskawkami. Tradycyjna drożdżówka, ale po nowemu. Dla tych, którzy boją się drożdżowego ciasta, nie lubią zagniatania i mieszania. To wyjątkowo leniwe ciacho, wymaga minimum pracy.  Gwarantuję Wam, że prościej się nie da. Oczywiście można kupić ciasto w cukierni, ale nie oszukujmy się, zapach świeżo upieczonego placka drożdżowego, to najpiękniejszy aromat, jaki można sobie wyobrazić. To ciasto daje maksimum smaku i tyle samo przyjemności. Miękkie, delikatne ciasto, aromatyczne, słodziutkie truskawki i chrupiąca kruszonka. To niezwykle aromatyczne ciasto, pięknie pachnie wanilią i owocami. Miks lata, w każdym kawałku. Drożdżówki są wyjątkowo podzielne i łatwe w transporcie. Piknik? Długi spacer po parku? Wycieczka rowerowa? A może wypad na plażę? Co kto lubi. Ja z tym ciastem będę siedzieć w ogrodzie i uczyć się do coraz bliższej sesji. Uwielbiam ten mój ogród, moja oaza i mój mały świat. Dookoła zieleń, kwiaty, cisza i spokój. Koszyk truskawek, kompot z rabarbaru i cała blaszka ciasta dla mnie. No, dobrze, może pół blaszki, bo mąż do porannej kawki wziął trzy dokładki ciasta. I w ogóle mu się nie dziwię. Nic a nic. Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego świetnie się podjada od samego rana. Będzie mi jutro towarzyszyło podczas kolejnych zajęć na uczelni i szykowaniu konspektu mojej pracy zaliczeniowej. A wieczorem pójdę na długi, długi spacer. Ach, chwilo trwaj!



Składniki

3 duże jajka

250 ml mleka ( lekko ciepłego)

500 gramów mąki pszennej

50 dg świeżych drożdży

100 ml oleju

100 gramów erytrytolu

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

Szczypta soli

około 15  dużych truskawek

Kruszonka :

50 gramów masła

80 gramów mąki

50 gramów erytrytolu

Ekstrakt waniliowy

Do dużej  miski wbijam jajka, dodaję pokruszone drożdże, mleko, cukier waniliowy, erytrytol i olej. Miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki. 

Rano wyjmuję ciasto i odstawiam na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie dodaję mąkę i sól, mieszam łyżką do połączenia składników- wystarczy kilkanaście sekund. 

Zostawiam ciasto na chwilę. W międzyczasie myję truskawki, usuwam szypułki i kroję je na połówki. Ze składników zagniatam kruszonkę. 

Formę do pieczenia ( moja blaszka 20×30 cm), wykładam papierem, przekładam ciasto, na wierzchu układam truskawki, ciasto posypuje kruszonką. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 40-45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, albo polukrować drożdżówkę.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.