Piątek w środę? To naprawdę świetna wiadomość. Szkoda, że nie ma tak codziennie, no dobrze, co tydzień. Byłoby tak pięknie! Jakie macie plany na ten dłuższy weekend? Ja z reguły miałam piątek, po Bożym Ciele, dniem pracującym. Dopiero od 2 lat zamykamy firmę i mamy wolne. W tym roku zostaję w domu, bo mój mąż niestety ma pracę. Ale za to jutro będziemy świętować podwójne urodziny podczas grilla. A w niedzielę na pewno pojedziemy na obiad do super knajpki, by spędzić nieco czasu we dwoje. I przy okazji na pewno pospacerować. Ale skupiam się na tym co dzisiaj, a dzisiaj obiad musi być szybki. Czeka mnie bowiem marynowanie mięsa i pieczenie tortu. A jeszcze brakuje mi pomysłu, co tym razem upiec? Mąż chciałby tort bezowy, a ja chyba wolałabym coś mniej słodkiego. Ciekawe kto wygra? No dobrze, wracamy do obiadu. A ten obiad to pieczone warzywa, w tym moje ukochane szparagi, ciekawym dodatkiem jest ser Halloumi. Ten ser jest genialny i wprost stworzony do pieczenia. Nie topi się, nie przypala, a cudownie przejmuje inne smaki. Taki obiad jest bardzo wiosenny, lekki, smakowity, i co najważniejszy, całkiem bezproblemowy. Ot, szykujemy warzywa, wsadzamy do pieca, i cierpliwie czekamy aż będzie gotowe. W międzyczasie możemy robić co chcemy, ja będę dumać nad tym jaki tort na jutro przygotować?
Życzę smacznego!
Składniki:
Pęczek szparagów
500 gramów zieniaków
2 marchewki
4 szalotki
2 ząbki czosnku
200 gramów sera Halloumi
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy czosnkowej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Ziemniaki obieram ( młode wystarczy solidnie umyć) i kroję w ćwiartki. Marchewki obieram i kroję w plasterki. Szparagi myję, kroję na 3 części. Szalotki obieram i kroję w ćwiartki.
W miseczce łączę oliwę i wszystkie przyprawy, mieszam.
Na blasze układam papier, wysypuję warzywa. Ser kroję w dość grube plastry, układam na wierzchu warzyw. Układam tam również ząbki czosnku ( nieobrane) i rozmaryn. Polewam oliwą.
Danie piekę 35 minut. Podaję na ciepło.
Ser halloumi polubiłam w Grecji 🙂 Lubię takie przepisy, gdzie nie muszę długo stać w kuchni 😛
też takie lubię!
Jakie fajne jedzonko. Na pewno jest smakowite.
Dawno już nie jadłąm szparagów… Chętnie skorzystam z przepisu 🙂
🙂
🙂
uwielbiam warzywa w każdej postaci!
Zapisuję ten przepis, bo wydaje się bardzo prosty a z opisu bardzo smaczny 🙂 A co do ciasta – głosuję za tortem bezowym 🙂
nie jadłam jeszcze tego serka:)
Takiego setka jeszcze nie jadłam, ale szparagi lubię 🙂
Pyszny jest ten ser podsmażony, do warzyw pasuje idealnie 🙂
uwielbiam szparagi
😉
ja też:)
spróbuj koniecznie!
to polecam 🙂
Fajna propozycja na obiad latem 🙂
Świetna inspiracja kulinarna na lato. Myślę, że wykorzystam pomysł.
Coś dla mnie 🙂
Ooo tego sera jeszcze nie znam, ale bardzo mi się spodobał już z przepisu, z chęcią wypróbuje 😊
Pieczone warzywka i ser to coś co lubię 😀
nie jadłam nigdy tego sera
Wieki nie jadłam hallumi.
wspaniale mus to wszystko smakowac