Obiady

Pieczone warzywa i Halloumi

1 Min. czytania

 Piątek w środę? To naprawdę świetna wiadomość. Szkoda, że nie ma tak codziennie, no dobrze, co tydzień. Byłoby tak pięknie! Jakie macie plany na ten dłuższy weekend? Ja z reguły miałam piątek, po Bożym Ciele, dniem pracującym. Dopiero od 2 lat zamykamy firmę i mamy wolne. W tym roku zostaję w domu, bo mój mąż niestety ma pracę. Ale za to jutro będziemy świętować podwójne urodziny podczas grilla. A w niedzielę na pewno pojedziemy na obiad do super knajpki, by spędzić nieco czasu we dwoje. I przy okazji na pewno pospacerować. Ale skupiam się na tym co dzisiaj,  a dzisiaj obiad musi być szybki. Czeka mnie bowiem marynowanie mięsa i pieczenie tortu. A jeszcze brakuje mi pomysłu, co tym razem upiec? Mąż chciałby tort bezowy, a ja chyba wolałabym coś mniej słodkiego. Ciekawe kto wygra? No dobrze, wracamy do obiadu. A ten obiad to pieczone warzywa, w tym moje ukochane szparagi, ciekawym dodatkiem jest ser Halloumi. Ten ser jest genialny i wprost stworzony do pieczenia. Nie topi się, nie przypala, a cudownie przejmuje inne smaki. Taki obiad jest bardzo wiosenny, lekki, smakowity, i co najważniejszy, całkiem bezproblemowy. Ot, szykujemy warzywa, wsadzamy do pieca, i cierpliwie czekamy aż będzie gotowe. W międzyczasie możemy robić co chcemy, ja będę dumać nad tym jaki tort na jutro przygotować? 

Życzę smacznego!

Składniki:

Pęczek szparagów

500 gramów zieniaków

2 marchewki

4 szalotki

2 ząbki czosnku

200 gramów sera Halloumi

2 gałązki rozmarynu

3 łyżki oliwy czosnkowej

Sól

Pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Ziemniaki obieram ( młode wystarczy solidnie umyć) i kroję w ćwiartki. Marchewki obieram i kroję w plasterki. Szparagi myję, kroję na 3 części. Szalotki obieram i kroję w ćwiartki. 

W miseczce łączę oliwę i wszystkie przyprawy, mieszam. 

Na blasze układam papier, wysypuję warzywa. Ser kroję w dość grube plastry, układam na wierzchu warzyw. Układam tam również ząbki czosnku ( nieobrane) i rozmaryn. Polewam oliwą. 

Danie piekę 35 minut. Podaję na ciepło.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.