Obiady

Włoska pulpa pomidorowa

1 Min. czytania

Poniedziałek i zupa pomidorowa to w wielu domach tradycja. Skoro był rosół, to będzie i pomidorowa, logicznie i bardzo tradycyjnie. No dobrze, ale przecież nie zawsze w sobotę rosół. Czasem mamy minimum czasu,. ale bardzo chcemy zjeść coś ciepłego, zdrowego i domowe. I naprawdę szybkiego. Wtedy przychodzi mi do głowy pomysł na włoską pulpę pomidorową, czyli bardzo smaczną i nieskomplikowaną zupę. Tak prostą, że zrobicie ją niemal z zamkniętymi oczami. Idealną na początek tygodnia, prosto, szybko i całkiem bezproblemowo. Testowałam też tę zupę z włoskimi pierożkami Tortellini, i smakowała równie dobrze. Wszystko więc zależy od Waszych osobistych  preferencji. Tak, ta zupa jest nieco inna niż nasza swojska, domowa pomidorówka, ale jest równie smaczna. Mocno pomidorowa, bardzo gęsta, i naprawdę sycąca. Coś na te szybkie dni, czyli dobry start w poniedziałek, kiedy nie chce się godzinami gotować. Ja po studenckim weekendzie, jestem wykończona, więc na pewno pójdę w szybkie i łatwe gotowanie. Niedzielny spacer, odbędę właśnie dziś.

Składniki:

2 puszki pomidorów bez skórki albo 1,5 kg świeżych pomidorów

4 szalotki

2 duże ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 gałązka rozmarynu

5-6 listków świeżej bazylii

Sól

Pieprz

3-4 kromki czerstwego chleba

Szykuję garnek z grubym dnem. Siekam drobno szalotkę i czosnek, rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę na złoto. Go garnka  wrzucam pomidory, dodaję rozmaryn i suszoną bazylię, smażę 5 minut. Warzywa zalewam  bulionem, doprawiam solą i pieprzem- do smaku gotuję kwadrans. W międzyczasie szykuję grzanki, kromki kroję na połówki, podsmażam na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony- ja dodałam dodatkowo ząbek czosnku na patelnię.  W następnym kroku dodaję świeżą bazylię i miksuję zupę na krem. Chwilę podgrzewam. Do miseczek wkładam grzanki, zalewam je zupą. Podaje z listkami bazylii. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.