Kiedy przygotowuję kolejny włoski przepis, zachwycam jak z niczego może powstać coś wyjątkowego. Jak z banalnych składników, może powstać pełne i pyszne danie? Kiedy powiem Wam o składnikach tej pasty, to mocno się zdziwicie. Jak bowiem można zrobić z nich obiad? Makaron, pietruszka z ogródka, czosnek, oliwa i …. bułka tarta. Kiedy zabrałam się za szykowanie tej pasty, mój mąż o mało nie dostał zawału, jak to bowiem te składniki, mają dać nam obiad? No i usłyszałam coś tam, że chyba bardzo go nie lubię, skoro podam mu makaron z tartą bułką. No tak, to nie jest jakoś wybitnie zachęcające, ale warto podjąć ryzyko. Ten miks składników daje nam naprawdę fajny i ciekawy obiad. Mocno pietruszkowy i mocno czosnkowy. Bułka tarta daje chrupkość, a smak podkręca vege Parmezan. To taki nieco kryzysowy obiad, robi się go śmiesznie szybko, bazuje na prostych składników, które w większości mamy w domu. W zasadzie jedyną ciekawostką jest to, że używamy tutaj makaronu Bucatini, czyli w skrócie jest to okrągłe spaghetti. Przepis zobaczyłam w programie kulinarnym, nie pamiętam nazwy, ale urocza Włoszka, gotowała tam prosto, smacznie i wyjątkowo szybko. Polecam Wam to danie na weekend, kiedy to aktywności poza domem, zachęcą Was by obiad ugotować szybko i sprawnie. Ja będę się uczyć, i to cały weekend! Nie będzie więc dużo czasu na gotowanie, jak widać, jestem już gotowa. Makaron będzie rządzić!
Składniki na 2 porcje:
150 gramów makaronu Bucatini
1 duży pęczek pietruszki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 pełna łyżki oliwy
3 czubate łyżki bułki tartej
Łyżka vege Parmezanu ( może być tradycyjny)
Sól
Świeżo mielony pieprz
Makaron gotuję al dente i odcedzam zostawiając 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Pietruszkę siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i podsmażam minutę, następnie dodaję pietruszkę i smażę kolejną minutę. Teraz dodaję masło i bułkę tartą, całość podsmażam 2-3 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelnie wrzucam makaron, dolewam wodę, dokładnie mieszam i podgrzewam danie przez minutę.
Podaję posypane parmezanem.
Alez to musi być pyszne. Rewelacyjnie wygląda.
O bucatini nawet nie słyszałem.
Jak kto nie lubi pietruszki to można ją zastąpić pasternakiem, ponoć jest smaczniejszy 😉
dziękuję!
🙂
Delicious. Looks so good. Regine
http://www.rsrue.blogspot.com
Idealny obiad na lato 🙂
🙂
🙂
Makarony kocham pod każdą postacią. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale w wolnej chwili wypróbuję. 😉
Uwielbiam wszelkie dania makaronowe 🙂
Pozdrawiam
🙂
🙂
Proste smaki często są właśnie najlepsze 🙂 A przy tym to świetny pomysł na szybki obiad 🙂
🙂
jadłabym tonami:D
Prosto a jak pysznie! Ja mogę jeść nawet makaron z samym serem i dla mnie to jeden z najlepszych obiadów 😀
🙂
🙂
No nie…. jak ja będę takie rzeczy czytać to z mojej redukcji będą nitki, ja mam czasami taką fazę ze dobrej jakości makaron gotuje al'dente, posypuje startym parmezanem i dosypuje rozgniecione solone pistacje (nie dopytuj się czym je rozgniatam bo to sposób nie godny powielania :P) – pyszny i przez to obwód rośnie ;P hahaha. Zostaje obserwatorem bloga 🙂 Pozdrawiam jeszcze raz ^^
Nigdy nie jadłam.
to musi być poezja taki makaron!
spróbuj:)
Najlepszy obiad na upalne dni, prosty i pyszny 🙂