Obiady

Bucatini z pietruszką

1 Min. czytania

 Kiedy przygotowuję kolejny włoski przepis, zachwycam jak z niczego może powstać coś wyjątkowego. Jak z banalnych składników, może powstać pełne i pyszne danie? Kiedy powiem Wam o składnikach tej pasty, to mocno się zdziwicie. Jak bowiem można zrobić z nich obiad? Makaron, pietruszka z ogródka, czosnek, oliwa i …. bułka tarta. Kiedy zabrałam się za szykowanie tej pasty, mój mąż o mało nie dostał zawału, jak to bowiem te składniki, mają dać nam obiad? No i usłyszałam coś tam, że chyba bardzo go nie lubię, skoro podam mu makaron z tartą bułką. No tak, to nie jest jakoś wybitnie zachęcające, ale warto podjąć ryzyko. Ten miks składników daje nam naprawdę fajny i ciekawy obiad. Mocno pietruszkowy i mocno czosnkowy. Bułka tarta daje chrupkość, a smak podkręca vege Parmezan. To taki nieco kryzysowy obiad, robi się go śmiesznie szybko, bazuje na prostych składników, które w większości mamy w domu. W zasadzie jedyną ciekawostką jest to, że używamy tutaj makaronu Bucatini, czyli w skrócie jest to okrągłe spaghetti. Przepis zobaczyłam w programie kulinarnym, nie pamiętam nazwy, ale urocza Włoszka, gotowała tam prosto, smacznie i wyjątkowo szybko. Polecam Wam to danie na weekend, kiedy to aktywności poza domem, zachęcą Was by obiad ugotować szybko i sprawnie. Ja będę się uczyć, i to cały weekend! Nie będzie więc dużo czasu na gotowanie, jak widać, jestem już gotowa. Makaron będzie rządzić!


Składniki na 2 porcje:
150 gramów makaronu Bucatini
1 duży pęczek pietruszki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 pełna łyżki oliwy
3 czubate łyżki bułki tartej
Łyżka vege Parmezanu ( może być tradycyjny)
Sól
Świeżo mielony pieprz
Makaron gotuję al dente i odcedzam zostawiając 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Pietruszkę siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i podsmażam minutę, następnie dodaję pietruszkę  i smażę kolejną minutę. Teraz dodaję masło i bułkę tartą, całość podsmażam 2-3 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelnie wrzucam makaron, dolewam wodę, dokładnie mieszam i podgrzewam danie przez minutę. 
Podaję posypane parmezanem. 

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.