Obiady

Bucatini z pietruszką

2 Min. czytania

 Kiedy przygotowuję kolejny włoski przepis, zachwycam jak z niczego może powstać coś wyjątkowego. Jak z banalnych składników, może powstać pełne i pyszne danie? Kiedy powiem Wam o składnikach tej pasty, to mocno się zdziwicie. Jak bowiem można zrobić z nich obiad? Makaron, pietruszka z ogródka, czosnek, oliwa i …. bułka tarta. Kiedy zabrałam się za szykowanie tej pasty, mój mąż o mało nie dostał zawału, jak to bowiem te składniki, mają dać nam obiad? No i usłyszałam coś tam, że chyba bardzo go nie lubię, skoro podam mu makaron z tartą bułką. No tak, to nie jest jakoś wybitnie zachęcające, ale warto podjąć ryzyko. Ten miks składników daje nam naprawdę fajny i ciekawy obiad. Mocno pietruszkowy i mocno czosnkowy. Bułka tarta daje chrupkość, a smak podkręca vege Parmezan. To taki nieco kryzysowy obiad, robi się go śmiesznie szybko, bazuje na prostych składników, które w większości mamy w domu. W zasadzie jedyną ciekawostką jest to, że używamy tutaj makaronu Bucatini, czyli w skrócie jest to okrągłe spaghetti. Przepis zobaczyłam w programie kulinarnym, nie pamiętam nazwy, ale urocza Włoszka, gotowała tam prosto, smacznie i wyjątkowo szybko. Polecam Wam to danie na weekend, kiedy to aktywności poza domem, zachęcą Was by obiad ugotować szybko i sprawnie. Ja będę się uczyć, i to cały weekend! Nie będzie więc dużo czasu na gotowanie, jak widać, jestem już gotowa. Makaron będzie rządzić!


Składniki na 2 porcje:
150 gramów makaronu Bucatini
1 duży pęczek pietruszki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 pełna łyżki oliwy
3 czubate łyżki bułki tartej
Łyżka vege Parmezanu ( może być tradycyjny)
Sól
Świeżo mielony pieprz
Makaron gotuję al dente i odcedzam zostawiając 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Pietruszkę siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i podsmażam minutę, następnie dodaję pietruszkę  i smażę kolejną minutę. Teraz dodaję masło i bułkę tartą, całość podsmażam 2-3 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelnie wrzucam makaron, dolewam wodę, dokładnie mieszam i podgrzewam danie przez minutę. 
Podaję posypane parmezanem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.