Śniadania na słono

Śniadaniowe muffiny z rabarbarem

1 Min. czytania

Wyobraźmy sobie taki poranek, do kuchni wpada masa słońca, jest leniwie, może nie musimy iść do pracy? Bierzemy z blatu pyszną muffinkę, w kubku mamy idealną, lekką i delikatną kawę. Rozkoszujemy się muffinką, bez wyrzutów sumienia. Zajadamy ją i cieszymy się chwilą. Otwieramy okno, wychodzimy do ogródka, śpiewają ptaki, a  w powietrzu czuć niemal lato….Kochani, to nie bajka, to życie. To poranek, kiedy postanowiliście zamienić śniadanie w bajkowy moment. Wystarczy upiec te muffinki. Zdrowe, pyszne, wręcz rozkoszne. Do tego idealnie, bo mało słodkie, jeżeli mają być deserem, wystarczy dać więcej cukru, ja celowo użyłam tutaj nieco miodu i odrobinę erytrytolu. Dzięki temu smak rabarbaru, został nieco złagodzony, ale jednak czuć było, że nie jest to typowy deser. Takie muffinki wspaniale pasują do drugiego śniadania, z dużą porcją słodkich truskawek, smakują niczym złoto. Rozpływają się w ustach, są tak lekkie, i delikatnie. I jak każde muffinki, wystarczy zmieszać zawartość dwóch misek, lekko wymieszać i cieszyć tym wyjątkowym smakiem. Stałam się ich fanką. I ja i mój mąż. I tata też, zajadał je w pracy, jako przed-drugie-śniadanie. Mam więc dowody, to idealne śniadaniowe muffinki. Zróbcie je, póki mamy sezon na rabarbar. 

Składniki:

1 duże jajko

Pół Szklanki płatków owsianych

3 laski rabarbaru

350 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

3 łyżki miodu

100 ml oleju ( albo oliwy)

150 mleka

 2 czubate łyżki Erytrytolu 

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

Ekstrakt waniliowy

Ziarna słonecznika- 2 łyżki

Rabarbar kroję na małe kawałeczki – ważne, nie obieramy łodyg, a jedynie solidnie je myjemy. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

W dużej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Teraz czas połączyć zawartość obu misek w jedno, mieszam delikatnie, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaję pokrojony rabarbar- zostawiam 2 garście do posypania wierzchu muffinek. 

Foremki do muffinek ( u mnie silikonowe) wypełniam ciastem do 3/4 wysokości, na wierzchu kładę kawałeczki rabarbaru. Babeczki piekę 30 minut. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.