Obiady

Piernik z orzechami

1 Min. czytania
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś przedstawiam Wam przepis na świąteczny piernik z orzechami. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego aromatu. Zapach pieczonego ciasta o tym miodowo-korzennym aromacie, to niechybny znak, że już za moment będzie piękny i magiczny czas Świąt. Ten piernik można upiec nawet w Wigilię. Dzięki dodatkowi powideł jest mięciutki i naprawdę długo świeży. Do tego jest banalnie prosty. A ten zapach i ten smak-kwintesencja Świąt! Ja ten piernik upiekłam przed Świętami, ale będę go też piec w poniedziałkowy poranek. To jeden z najlepszych pierników jakie miałam okazję jeść. I stworzyć. Zachęcam by go zrobić, jest wyjątkowo prosty, bardzo świąteczny i po prostu jest przepyszny. 
Składniki:
3 duże jajka
300 gramów mąki pszennej
125 gramów masła
1/2 szklanki miodu
2 łyżki kakao
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mieszanki mielonego imbiru, kardamonu, słodkiej papryki, mielonego pieprzu i mielonego anyżu
3 garście posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
Orzechy do dekoracji, masło i bułka tarta do formy

W rondelku rozpuszczam masło z miodem, dodaję kakao i przyprawy. Chwilę studzę mieszankę. 
Jajka ubijam na jasny krem, powoli wlewam miodowo-maślaną mieszankę, a także powidła,cały czas dokładnie mieszając składniki. Czas na dosypanie mąki, ucieram ciasto. Na koniec dosypuję orzechy, 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto do formy i piekę je 40 minut w 185 stopniach. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.