Obiady

Piernik z orzechami

1 Min. czytania
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś przedstawiam Wam przepis na świąteczny piernik z orzechami. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego aromatu. Zapach pieczonego ciasta o tym miodowo-korzennym aromacie, to niechybny znak, że już za moment będzie piękny i magiczny czas Świąt. Ten piernik można upiec nawet w Wigilię. Dzięki dodatkowi powideł jest mięciutki i naprawdę długo świeży. Do tego jest banalnie prosty. A ten zapach i ten smak-kwintesencja Świąt! Ja ten piernik upiekłam przed Świętami, ale będę go też piec w poniedziałkowy poranek. To jeden z najlepszych pierników jakie miałam okazję jeść. I stworzyć. Zachęcam by go zrobić, jest wyjątkowo prosty, bardzo świąteczny i po prostu jest przepyszny. 
Składniki:
3 duże jajka
300 gramów mąki pszennej
125 gramów masła
1/2 szklanki miodu
2 łyżki kakao
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mieszanki mielonego imbiru, kardamonu, słodkiej papryki, mielonego pieprzu i mielonego anyżu
3 garście posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
Orzechy do dekoracji, masło i bułka tarta do formy

W rondelku rozpuszczam masło z miodem, dodaję kakao i przyprawy. Chwilę studzę mieszankę. 
Jajka ubijam na jasny krem, powoli wlewam miodowo-maślaną mieszankę, a także powidła,cały czas dokładnie mieszając składniki. Czas na dosypanie mąki, ucieram ciasto. Na koniec dosypuję orzechy, 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto do formy i piekę je 40 minut w 185 stopniach. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.