
Co byście powiedzieli na risotto z tuńczykiem i suszonymi pomidorami? Wiem, brzmi dość oryginalnie, ale smakuje pysznie. Chociaż nie powiem,kiedy siostra dała mi ten przepis miałam nieco obaw, czy to może smakować. Ano może i smakuje naprawdę świetnie. Czasem warto zaryzykować i połączyć, to co z pozoru wydaje się dziwnym połączeniem. Ja wiem, że to risotto zrobię jeszcze raz, i kolejny raz i kolejny raz. Bo warto przełamać schematy. Takie risotto polecam na szybki obiad przed Świętami. Robi się je naprawdę szybko, smakuje ciekawie. Miło się przy nim planuje ostatnie świąteczne zakupy.
Składniki:
200 gramów ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
5-6 suszonych pomidorków
Mała czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
1 lampka białego wina
Duża garść szczypiorku
Sól
Pieprz
Oliwa
Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Do warzyw dodaję ryż, smażę 3-4 minuty, zalewam całość 100 ml bulionu, często mieszając gotuję ryż, aż wchłonie cały płyn.Dodaję bulion, i wino, kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję. W połowie gotowania kroję w paski suszone pomidory, dodaję do risotta. Na sam koniec dodaję tuńczyka, łączę go z risotto. Danie posypuję szczypiorkiem.
Bardzo lubię takie dania. Zwłaszcza o tej porze roku :/)
Wow! wszystko co jest w tym daniu bardzo lubię.
A samo risotto to wyjątkowa potrawa.
😉
🙂
Proste danie, które dostracza smaku 🙂
Przepis notuję. Jeśli w spiżarni znajdę tuńczyka, jutro na obiad będzie risotto
Raz w życiu zrobiłam risotto i już zapomniałam jak mi smakowało, muszę do niego wrócić!
🙂
🙂
🙂
Tuńczyk i suszone pomidory to zawsze dobre połączenie ☺
😉
Pychotka. Lubie tuńczyka 🙂
Coś pysznego! 🙂
;0
😉
Pyszne jedzonko. Mniam, mniam.
Looks so good,it makes me hungry!
Yum!
Uwielbiam pomidorowe risotto, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam, choć kusi mnie, żeby spróbować. Muszę koniecznie zapisać Twój przepis 🙂
😉
😉
😉
tuńczyk to moja ukochana ryba;)
😉
Pysznie 🙂