Obiady

Pierogarnia Pruszcz

2 Min. czytania
Kto lubi pierogi ręka w górę? Widzę las rąk. No dobrze, może i widzę to oczyma mojej wyobraźni, ale nie oszukujmy się. Lubimy te nasze pierogi! Na słodko, na ostro, tradycyjnie i lekko zwariowanie. Pierogi rządzą. Ja osobiście je kocham. Mogłabym jeść codziennie. W końcu mamy do wyboru tyle rodzajów nadzienia, że z pewnością by mi się nie znudziły. Ta pierogarnia istnieje już od kilku dobrych lat i moja pierwsza wizyta nie była zbyt udana. Sam farsz pierogowy był naprawdę smaczny, ale co z tego, skoro pierogi były niesamowicie rozgotowane. Zraziłam się i przez rok nie odwiedzałam tego miejsca. I co z tego, że znajomi je polecali, mi kojarzyło się z rozgotowanym do granic możliwości ciastem pierogowym. Ale dałam drugą szansę.

Pierogarnia jest prosto i skromnie urządzona. Jest kącik dla dzieci. To takie miejsce żeby po prostu zjeść. Ciekawe wrażenie robi otwarta kuchnia, widać cały proces produkcji pierogowych pyszności.
Zamówienie było spore. Pierogi ruskie, meksykańskie, pielmieni, z truskawkami oraz  z twarogiem i brzoskwiniami. Do tych na wytrawnie w cenie jest surówka i okrasa. Do słodkich podają śmietankę. Możecie też zamówić zupę czy wybrać naleśniki. Generalnie karta nie jest zbyt rozbudowana, co akurat jest dużym plusem, łatwiej o świeżość produktów.
Jak wypadły testy? Pierogi ruskie były idealne,wspaniałe mięciutkie i delikatne ciasto, ugotowane w punkt! Do tego świetny farsz. Pielmieni smaczne, świeże, dobrze doprawione. Meksykańskie były nieco zbyt pikantne, farsz był fasolowo-kurczakowy. Generalnie smaczny, ale zbyt pikantny. Truskawkowe przyniosły letnie wspomnienia! A hitem okazały się te z twarożkiem cynamonowym i brzoskwinią. Po prostu genialne połączenie smaków! I co ciekawe, ja nie jestem fanką pierogów na słodko, ale te były po prostu fantastyczne. Najlepsze było w nich ciasto. Chyba nigdy nie jadłam tak delikatnego ciasta! Naprawdę ciasto jest genialne. Ciekawe smaki nadzienia, dużo nadzienia, świeżość i ręczna robota. Naprawdę warto wpaść do Pierogarni! Albo zamówić na wynos! W każdym razie, polecam. A ja wybywam na nieco dłuższy, dziwny weekend w cieniu pandemii. 
Pierogarnia Pruszcz, ul. Grunwaldzka 26

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.