Obiady

Pierogarnia Pruszcz

2 Min. czytania
Kto lubi pierogi ręka w górę? Widzę las rąk. No dobrze, może i widzę to oczyma mojej wyobraźni, ale nie oszukujmy się. Lubimy te nasze pierogi! Na słodko, na ostro, tradycyjnie i lekko zwariowanie. Pierogi rządzą. Ja osobiście je kocham. Mogłabym jeść codziennie. W końcu mamy do wyboru tyle rodzajów nadzienia, że z pewnością by mi się nie znudziły. Ta pierogarnia istnieje już od kilku dobrych lat i moja pierwsza wizyta nie była zbyt udana. Sam farsz pierogowy był naprawdę smaczny, ale co z tego, skoro pierogi były niesamowicie rozgotowane. Zraziłam się i przez rok nie odwiedzałam tego miejsca. I co z tego, że znajomi je polecali, mi kojarzyło się z rozgotowanym do granic możliwości ciastem pierogowym. Ale dałam drugą szansę.

Pierogarnia jest prosto i skromnie urządzona. Jest kącik dla dzieci. To takie miejsce żeby po prostu zjeść. Ciekawe wrażenie robi otwarta kuchnia, widać cały proces produkcji pierogowych pyszności.
Zamówienie było spore. Pierogi ruskie, meksykańskie, pielmieni, z truskawkami oraz  z twarogiem i brzoskwiniami. Do tych na wytrawnie w cenie jest surówka i okrasa. Do słodkich podają śmietankę. Możecie też zamówić zupę czy wybrać naleśniki. Generalnie karta nie jest zbyt rozbudowana, co akurat jest dużym plusem, łatwiej o świeżość produktów.
Jak wypadły testy? Pierogi ruskie były idealne,wspaniałe mięciutkie i delikatne ciasto, ugotowane w punkt! Do tego świetny farsz. Pielmieni smaczne, świeże, dobrze doprawione. Meksykańskie były nieco zbyt pikantne, farsz był fasolowo-kurczakowy. Generalnie smaczny, ale zbyt pikantny. Truskawkowe przyniosły letnie wspomnienia! A hitem okazały się te z twarożkiem cynamonowym i brzoskwinią. Po prostu genialne połączenie smaków! I co ciekawe, ja nie jestem fanką pierogów na słodko, ale te były po prostu fantastyczne. Najlepsze było w nich ciasto. Chyba nigdy nie jadłam tak delikatnego ciasta! Naprawdę ciasto jest genialne. Ciekawe smaki nadzienia, dużo nadzienia, świeżość i ręczna robota. Naprawdę warto wpaść do Pierogarni! Albo zamówić na wynos! W każdym razie, polecam. A ja wybywam na nieco dłuższy, dziwny weekend w cieniu pandemii. 
Pierogarnia Pruszcz, ul. Grunwaldzka 26

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.