Obiady

Pierogi leniwe z kaszą jaglaną

1 Min. czytania
Leniwe pierogi to dla mnie zawsze dobry wybór.Są wprost stworzone na te wszystkie leniwe chwile, jakie z pewnością czasami nas nawiedzają. I mnie też się zdarzają. Ot, wczoraj tak miałam. Wróciłam późno z pracy, po drodze zakupy, spacer i jakoś tak nie chciało się nic szczególnego gotować, a już z pewnością nic skomplikowanego. Leniwe z kaszą jaglaną w jakiejś gazetce zobaczyłam ten przepis i chciałam spróbować. Dodatek kaszy sprawia, że leniwe mają ciekawą konsystencję i zupełnie inny smak. Są też dużo bardziej sycące, z pewnością są oryginalne i warte spróbowania!

Składniki:
2 duże jajka
400 gramów twarogu śmietankowego
150 gramów  kaszy jaglanej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Dodatkowo:
4 łyżki masła klarowanego
Cynamon


Kaszę jaglaną przepłukuję wrzątkiem, zalewam 400 ml wody i gotuję ze szczyptą soli do miękkości. Studzę i lekko miksuję. 
Oddzielam białka od żółtek. Twaróg ucieram z żółtkami na puch, dodaję cukier waniliowy i kaszę jaglaną, dokładnie łączę składniki. Ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie łączę z masą serową. 
Łyżką formuję kluski, które wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Leniwe gotuję około 3- 4 minut. 
Rozgrzewam masło klarowane, dodaję cynamon, masełkiem polewam leniwe pierożki.  

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.