Ciasta

Drożdżówka sopocka

1 Min. czytania
Tego dnia miałam w planach zupełnie inny deser. Miały być babeczki. Ale kiedy rano weszłam do piekarni i zobaczyłam dwa rzędy sopockich drożdżówek, po prostu widziałam jak się te drożdżowe ciasto do mnie uśmiecha! I błyskawicznie zmieniłam plany. Kupiłam drożdże, masło, nastawiłam zaczyn, a potem tylko pozostało mi czekanie… No dobrze, czym jest ta drożdżówka sopocka? To bardzo proste ciasto. Drożdżowe  z kruszonką. Lekkie i puszyste, delikatne. Bez zbędnych dodatków. Wręcz śniadaniowe. Idealnie pasujące do kubka gorącego kakao. Cudownie mięciutkie, smakujące domowo i rozkosznie. Po prostu drożdżówka idealna! Takie ciasto to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Do tego jest banalna w przygotowaniu i po prostu nie macie żadnych wymówek by jej nie upiec. Czasem fajnie jest zmienić kulinarny plan. A co u Was dziś słodkiego w piekarniku?

Składniki:
3 duże jajka
25 gramów świeżych drożdży
400 gramów mąki
200 ml mleka
150 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
Dwie duże garście owoców kandyzowanych ( mieszanka keksowa)

Kruszonka:
80 gramów masła
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
100 gramów mąki

Dodatkowo:
Cukier puder

Drożdże rozcieram z łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiam na kwadrans.

W międzyczasie topię masło, dolewam do niego mleko. Studzę przez kilka minut. Do miski wsypuję mąkę z cukrem i bakaliami, dolewam mleczną mieszankę, wbijam jajka, a na samym końcu zaczyn. Całość wyrabiam przez około 7-8 minut. Ciasto będzie dość luźne, może dalej kleić się do rąk, ale takie właśnie ma być. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto na godzinę by podwoiło objętość.
W międzyczasie z podanych składników szykuję kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję kruszonką, odstawiam na pół godziny, w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 35-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.