Obiady

Pomidorowe naleśniki z ziołowym serkiem

1 Min. czytania
Co jak co, ale na naleśniki to prawie zawsze mam ochotę. Kiedy uświadomiłam sobie ostatnio, jak długo ich nie przygotowywałam, aż zrobiło mi się smutno. Musiałam natychmiast nadrobić to zaniedbanie i w ten oto sposób na moim stole pojawiły się pomidorowe naleśniki z bardzo prostym nadzieniem. W sam raz na szybki obiad. Ja przygotowałam je przed swoją imprezą urodzinową. W końcu 30 lat to idealna okazja do tego, by zebrać wspaniałych przyjaciół, spotkać się i spędzić miło czas. Chociaż przyznaję się, nie lubię być w centrum zainteresowania, bycie główną atrakcją wieczoru jest dla mnie krępujące. Ale powiem Wam, że tym razem nie było stresu, o nie. Była za to czysta przyjemność. I oczywiście masa prezentów, na które z pewnością nie zasłużyłam. Pochwalę się Wam potem tortem, który zrobił ogromne wrażenie i smakował tak samo pięknie jak wyglądał! Jestem zachwycona, bo wyszedł dużo lepiej niż na zdjęciu, które robiło za wzór. I chociaż nie lubię tortów, naprawdę nie lubię, to ten zjadłam z wielką przyjemnością. Był to biszkopt, lekki krem śmietankowy, biszkopt i dużo,  dużo kawałków pysznego mango. Wszystkim niezwykle smakował i zrobił wielkie wrażenie. Zdecydowanie został gwiazdą imprezy, a ja mogłam zająć się zachwytami nad prezentami 🙂

Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
4 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml mleka
100 ml wody mineralnej
350 ml mąki
2 łyżki oleju
Sól

Nadzienie :
200 gramów serka śmietankowego
2 garście szczypiorku
1 garść posiekanego koperku
1 garść zielonej pietruszki
Sól
Pieprz

Do wysokiego naczynia wbijam jajka, dodaję mleko i wodę mineralną. Powoli dodaję mąkę, miksuję wszystkie składniki. Teraz czas na dodanie oleju i przecieru, oraz soli. Delikatnie łączę składniki, odstawiam na kwadrans. W międzyczasie szykuję nadzienie. Serek łączę z ziołami, doprawiam, chłodzę w lodówce.

Rozgrzewam patelnię do smażenia naleśników i smażę średniej grubości naleśniki,smaruję je farszem, roluję, i kroję na mniejsze kawałki. Można podawać na ciepło, bądź jako przystawkę na zimno. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.