Obiady

Resztkowa zapiekanka makaronowa

1 Min. czytania
Co jak co, ale wszystko co z makaronem uwielbiam. A jeszcze większą radość mam wtedy, kiedy mój obiad z makaronem w roli głównej, a do tego proces przygotowania posiłku nie zabiera więcej niż kwadrans. A tak właśnie jest tutaj. Nie tylko zapiekankę można przygotować błyskawicznie, ale również wyczyścić lodówkę z resztek wędlin i serów. Taki kryzysowy obiad, na kryzysowy dzień. Albo i na bardzo zabiegany dzień. A taki miałam wczoraj. Połączenie kryzysu w pracy, takiego dnia, kiedy nawet nie mam kiedy zjeść śniadania. A po pracy pędziłam do kina. Człowiek jest zmienny. Jako dziecko w kinie bywałam co niedziela, z tatą na porankach dla dzieci, co ciekawe było to kino w wojskowym garnizonie. Potem przestałam kino lubić, bo pojawiły się wielkie multipleksy. A mnie mierziły zapachy popcornu, stopionego sera, siorbanie coli i rozmowy. Na szczęście od kilku lat znów wracają małe kina. Takie małe kino mam pod domem, repertuar jest tak cudowny, że bywam ostatnio co tydzień. Ale wracając do kina, główny bohater Green Booka bardzo, ale to bardzo dużo je. Jako, że jest Włochem, głównie to makaron i pizza. Myślę,że ta zapiekanka bardzo by mu smakowała. A film polecam. Tak jak i zapiekankę.

Składniki:
150 gramów suchego makaronu rurki
6 plastrów drobiowej wędliny ( może być dowolna)
3-4 plastry sera
4 pomidory z puszki
2 ząbki czosnku
Połówka cebulki
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
3-4 łyżki bulionu warzywnego
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki

Makaron przekładam do naczynia do zapiekania.
Siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na oliwie. Dodaję pomidory z puszki, podduszam 5 minut, rozgniatając pomidory. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami, podlewam bulionem, gotuję jeszcze dwie minuty.
Wędlinę i ser kroję na mniejsze kawałki, może też je porwać w ręku.
Suchy makaron zalewam gorącym sosem, posypuję wędliną i serem, lekko mieszam. Piekę zapiekankę 30-35 minut w 185 stopniach.
Podaję z natką pietruszki.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.