Obiady

Słodkie risotto z truskawkami

1 Min. czytania
Ostatnio dzieliłam się przepisem na te zimne dni. Dziś zmiana klimatów. Uznałam,że truskawki wprowadzą nieco ożywienia do obiadu i cóż, będą swoistym zaklęciem na szybsze przybycie wiosny. O ile dobrze widziałam- a widziałam dla pewności aż 4 prognozy pogody, to w weekend magicznie temperatura ma przekroczyć 15 kresek. W porównaniu z tym co obecnie dane jest nam przechodzić to istny raj. Nie sądziłam,że w tym momencie roku z tęsknotą będzie patrzeć a południe Polski gdzie ponoć są takie upały. Tak, tak 12 stopni to luksus, o którym dane mi było zapomnieć. Ciepły płaszcz, czapa, szalik, rękawiczki i botki wybitnie jesienne. Liczę,że w piątek ostatecznie się pożegnamy. Gdyby nie to,że troszkę mi żal środków jakie włożyłam w ich zakup, najchętniej utopiłabym je jak Marzannę. Albo spaliła w ognisku, odprawiając dziki taniec radości. No cóż, mam nadzieję,że mój obiad trochę jednak pomoże. 
Słodkie, kremowe, aksamitne i delikatne risotto. Truskawki, naturalnie słodki ryż, a jak pachnie w całym domu! Niemalże rajska kombinacja. I jaka wiosenna. Jeżeli macie ochotę na truskawkowy obiad, ale uważacie, że zwykły makaron z truskawkami jest za nudny koniecznie spróbujcie tego risotto. Zachwyt gwarantowany. 
A tymczasem znów tęsknię patrzę za okno. I marzę o tej chwili gdy wychodząc na zewnątrz nie będę trząść się z zimna, a z przyjemnością pójdę na długi spacer. I będę wdychać wiosnę całą sobą. 
Składniki:
250 gramów ryżu do risotto
2 łyżki masła
250 ml mleka
100 ml wody
100 ml śmietanki 36 %
kilkanaście truskawek
Pół laski wanilii
Szczypta soli


Podgrzewam masło, wrzucam na niego ryż, dodaję ziarenka wanilii, smażę całość aż ryż stanie się szklisty-około 2-3 minut. Następnie zalewam ryż 1/3 mieszanki wody i mleka, i powoli, w miarę gotowania dodaję mleko z wodą. Aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki. 5 minut przed końcem gotowania dodaję śmietankę i pokrojone w plasterki truskawki. Podgrzewam całość. Podaję zaraz po przygotowaniu. 

Moje rady:
1. Możecie użyć mleka roślinnego-migdałowego, albo kokosowego
2. Risotto będzie tak samo pyszne z borówkami czy malinami

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.