Obiady

Wariacja o de volaille

1 Min. czytania
Nowy tydzień zacznijmy od solidnego i smakowitego obiadu. Nie wiem czemu poniedziałkowy obiad jest dla mnie ta ważny? Po rozpustnym weekendowym gotowaniu poniedziałkowy obiad nie może być zbyt prosty, ale z drugiej strony nie ma się tyle czasu by po pracy spędzić połowę wolnego czasu na szukaniu wymyślnych składników i gotowaniu czasochłonnych dań. Dlatego też lubię w ten dzień rozwiązania proste, ale zaskakująco smaczne i oryginalne. Tym razem padło na fantazję na temat słynnego de volaille. Jako dziecko nie grymasiłam jedynie przy wątróbce, szpinaku i podczas niedzielnego obiadu w restauracji. Zamawiałam wtedy z dumą barszcz z pasztecikiem i de volaille’a. Ach, wspomnienia. W poniedziałek jednak nie zawsze ma się czas na szykowanie tradycyjnego kotleta. Ale skoro moje myśli krążyły wokół takiej wersji piersi z kurczaka postanowiłam zrobić szybszą wersję, do tego zdrowszą, bo pieczoną. W środku mamy suszone pomidorki i masło, które zapewnia soczystość,a z wierzchu otrębową panierkę-jest pysznie.


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
4 duże suszone pomidorki
Łyżka masła
Czosnek w płatkach
Słodka papryka
Ostra papryka
Suszony tymianek
Sól
Pieprz
1 duże jajko
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Łyżka oleju rzepakowego

Do podania puree, pieczone warzywa

Mięso myję, dokładnie suszę, kroję na 4 kotlety i rozklepuję. Nacieram solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Na środku układam suszone pomidorki, płatki czosnku i kawałek masła. Mięso zwijam w roladki, spinam wykałaczkami.
Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z otrębami, dodaję szczyptę pieprzu. Mięso panieruję w mące, potem w jajku i znów w mące. Obsmażam przez minutę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie podpiekam przez 25-30 minut w 175 stopniach.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.